23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSe implică Rusia în alegerile din România? Un candidat la București, impulsionat...

Se implică Rusia în alegerile din România? Un candidat la București, impulsionat de la Moscova

Diploma de “Doctor Honoris Causa” prezentată acum câteva zile de Alexandru Cumpănașu, candidat la Președinția României, este emisă de o universitate din Ucraina al cărei rector pare a fi agent al serviciilor secrete ale Rusiei.

Informația legată de rectorul „Universității Taurida” este difuzată de presa din Ucraina, în contextul suspiciunilor legate de implicarea Rusiei în activitatea foarte multor instituții din Ucraina. Se pare că, pe o asemenea filieră, Rusia începe să se implice și în campania electorală din România, susținând cel puțin unul dintre candidații pentru Palatul Cotroceni.

Alexandru Cumpănașu a fost inițial liderul unei organizații neguvernamentale dar a devenit mult mai cunoscut după ce a anunțat că este unchiul Alexandrei Măceșanu, victima tragediei de la Caracal. Imediat după acel eveniment, Alexandru Cumpănașu a îmbinat activitatea de justițiar, pornit să rezolve cazul de la Caracal, cu activitatea politică, de candidat la Președinția României.

Asemeni tuturor candidaților, Cumpănașu a început să fie “disecat” de mass-media, astfel descoperindu-se că Alexandru Cumpănașu are lipsuri în privința studiilor universitare și chiar în privința diplomei de Bacalaureat.

Cumpănașu a contracarat invocând mai întâi o diplomă emisă de o universitate din Elveția, dar care – potrivit unor informații obținute de “România liberă” – NU este o diplomă de absolvire a studiilor superioare, ci doar de absolvire a unui curs, care poate fi urmat chiar și de persoane care nu au terminat studiile liceale.

Mai recent, acum câteva zile, candidatul Cumpănașu a postat pe contul său de Facebook o nouă diplomă, emisă de “Universitatea Națională Taurida” din Ucraina. Nici această diplomă nu este de licență, ci are un caracter onorific, de “Doctor Honoris Causa” (cum primea, în anii comunismului, și Elena Ceaușescu).

O problemă sensibilă legată de ultima diplomă a lui Cumpănașu este și aceea că Universitatea Taurida este o instituție controversată, presa din Ucraina avertizând că este controlată de ruși. Despre rectorul acestei universități, Volodymyr Kazaryan, un site din Ucraina, denumit „Jurnaliști împotriva corupției” a publicat un articol intitulat „Poate un agent FSB să conducă universitățile naționale? Scrisoare deschisă către ministrul Educației”.

Rectorul ar fi cetățean rus

Potrivit dezvăluirilor presei din Ucraina, preluate de site-ul mainnews.ro, rectorul Universității Taurida, Volodymyr Kazarin, a fost vicepremier în Crimeea în perioada 2001-2005 și guvernator la Sevastopol între anii 2006-2010. Potrivit jurnaliștilor ucraineni, Kazarin ar fi acceptat să primească cetățenie rusă, în ciuda faptului că dubla cetățenie nu este acceptată în Ucraina, iar ulterior Kazarin a colaborat cu autoritățile ruse care au ocupat peninsula Crimeea.

Foarte interesant este faptul că diploma acordată lui Alexandru Cumpănașu (și pe care numele acestuia este scris greșit, fără ultima literă) este eliberată de Universitatea Taurida pentru „meritele avute în timpul invaziei Peninsulei Crimeea de către Rusia”.

Presa din Ucraina arată că rectorul Kazarin se află pe lista „noilor cetățeni ruși”, fiind deținătorul unui pașaport emis la data de 6 aprilie 2014 de către Serviciul Federal de Migrație al Federației Ruse. Rusia a ocupat ilegal peninsula Crimeea în anul 2014. Anterior, Volodymyr Kazarin a condus Departamentul de Limba și Literatura Rusă la Universitatea Națională Taurida.

Diplomele emise de Universitatea Taurida pot fi nule

Presa din Ucraina avertizează că diplomele semnate de rectorul Kazarin și care poartă antetul Universității Taurida ar putea fi nule.

“Crimeea a fost ocupată în data de 20 februarie 2014, iar la data de 8 august 2014, toate formularele și ștampilele Universității Naționale Taurida erau deja la dispoziția Universității Federale Crimeea, nou înființate chiar în baza ei, în urma suspendării activității și acreditărilor specifice de către Ministerul Educației și Științei din Ucraina. Așadar cine a aprobat acordarea diplomelor și titlurilor științifice, în numele Universității Naționale Taurida V. I. VERNADSKY? Ministrul Educației, Kazarin, sau FSB?”, se întreabă presa din Ucraina.

Conform aceleiași surse, preluate de site-ul mainnews.ro, “potrivit opiniei unui reprezentant al profesorilor doctori în științe din Ucraina, Kazarin Volodymyr Pavlovich, abuzând de poziția sa oficială, ar fi tipărit și emis formulare universitare false, în pofida încetării acreditărilor Universității în urma ocupării Crimeei, încălcând ordinele Ministerului Educației și Științei din Ucraina (…). Nu sunt respectate dispozițiile Consiliului de Miniștri al Ucrainei din 7 noiembrie 2014 nr. 595, conform căruia sunt considerate nule toate documentele emise de către instituțiile de stat ucrainene după 1 decembrie 2014 și sunt încălcate în mod grosier cerințele Ministerului Educației și Științei din Ucraina privind organizarea lucrărilor Consiliului de Disertație, potrivit căruia susținerea disertațiilor trebuie organizată pe teritoriul controlat de Ucraina, nu pe teritoriul ocupat. În vederea obținerii de beneficii ilegale prin falsificarea așa-numitei susțineri a disertațiilor în Consiliul de specialitate din 22-29 decembrie 2014, a fost organizat un grup infracțional. În septembrie-octombrie 2014, când bunurile și documentele Universității Naționale de Stat Taurida V. I. Vernadsky, situate pe teritoriul Ucrainei, au trecut sub controlul ocupanților din Federația Rusă, s-au semnalat nereguli privind formulare false, cu ștampile false și informații neadevărate referitoare la locul de muncă al solicitanților și conducătorilor științifici”, explică un articol postat pe site-ul ucrainean pero.org.ua.

Alexandru Cumpănașu și Universitatea Taurida

Conform documentului postat pe Facebook de Alexandru Cumpănașu, instituția care i-a acordat titlul este Taurida National V.I.Vernadsky University. Candidatul la prezidențiale spune că i s-a atribuit această distincție pentru „meritele avute în timpul invaziei Peninsulei Crimeea de către Rusia”.

Alexandru Cumpănașu și-a afișat pe Facebook diploma primită de la Universitatea Taurida (care poartă data de 7 octombrie 2019) la 13 octombrie 2019, însoțind-o de următorul text (pe care îl reproducem păstrând ortografia originală):

“Dragi romani. Dupa ce si-au inghitit limba mercenarii care spuneau ca nu am studii superioare prin publicarea de catre mine a diplomei mele de absolvire (ziceai ca-s de la ospiciu: HARTIA, HARTIA. DATI-NE HARTIA…), astazi mai am o SURPRIZA pentru candidatii analfabeti in materie de politica externa si geopolitica si mercenarii lor: am primit cea mai inalta distinctie pe care un candidat roman putea sa o primeasca din partea unei universitati: Titlul de DOCTOR HONORIS CAUSA al Universitatii Taurida National University din Ucraina pentru meritele avute in timpul invaziei Peninsulei Crimeea de catre Rusia! Aceasta distinctie este cel mai inalt grad academic ce poate fi primit de o persoana pentru merite aduse societatii!!! Este o imensa onoare pentru mine cu atat mai mult cu cat Iohannis a tacut complice la momentul invaziei ca de altfel TOTI candidatii actuali la Presedintie. Am fost alaturi atunci de Ucraina si ucraineni dar si de cei peste 400000 de romani ce inca locuiesc in Ucraina. Am luat atitudine publica in nenumarate articole, declaratii publice si am invitat in emisiunea Ambasador Romania pe ambasadorul Ucrainei la Bucuresti in repetate randuri pentru a descrie poporului roman ororile comise in razboiul din Ucraina. Spre deosebire de Iohannis, USR sau PSD nu am avut teama sa fiu categoric pentru ca nu aveam “prieteni” de afaceri si finantatori implicati in Ucraina si nu stiau cum sa nu supere Rusia. ( pentru cunoscatori…)
P.S.: O sa-l rog pe Iohannis si restul candidatilor si istericilor pe care i-am lasat sa-mi faca reclama criticandu-ma sa respecte eticheta academica si sa mi se adreseze corespunzator studiilor:))):
Dr.h.c EMBA Alexandru Cumpanasu”

Postarea diplomei a generat foarte multe comentarii la adresa lui Cumpănașu, cele mai multe fiind ironice. Două dintre acestea sunt următoarele:

“Minunat. Acum ne arătați și diploma de bac?”

“Bravo boss! Hai că până la Crăciun iei și Bac-ul!”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă