15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum va arăta piaţa imobiliară la toamnă

Cum va arăta piaţa imobiliară la toamnă

Problemele de pe piaţa imobiliară din România reprezintă o constantă care nu poate fi modificată pe termen scurt, previziunile fiind sumbre.

Creditele se fac greoi şi sunt scumpe. Nesiguranţa zilei de mâine îi face pe clienţi să se gândească de mai multe ori înainte să plaseze bani într-o nouă locuinţă. Iar dezvoltatorii rămân cu apartamente şi case nevândute. Singura soluţie este ieftinirea. Deşi există încă dezvoltatori care refuză să accepte acest gând, mulţi alţii se supun regulilor de piaţă şi îşi pregătesc reducerile de toamnă. În ultimii doi ani, preţurile locuinţelor au scăzut cu până la jumătate. Nu puţini au fost cei care au spus că mai jos de atât nu se poate. Şi totuşi, încă există voci puternice din piaţă care au previziuni sumbre pentru piaţa apartamentelor.

„În perioada următoare se estimează că preţurile apartamentelor vechi şi noi vor scădea cu aproximativ 25-30%, în timp ce chiriile pot cunoaşte scăderi mai dramatice, de până la 50%. Considerăm că în cel mai optimist scenariu se prevede o revenire a pieţei imobiliare în perioada 2011-2012″, se arată în studiul semestrial al companiei de evaluare Darian. Acest lucru este demonstrat şi de faptul că apartamentele cele mai vânate sunt cele scoase la vânzare sub preţul pieţei. Aceste locuinţe pot să se vândă şi la doar câteva zile de la plasarea anunţului în piaţă. În aceste condiţii, dezvoltatorii imobiliari sunt forţaţi de împrejurări să lase preţul mai jos. Alternativa este să rămână cu apartamentele nevândute. Aşa se face că pe mai multe ansambluri rezidenţiale au început deja să se lipească etichete cu reduceri.

Ce se găseşte pe piaţă

În ansamblul Optima din ­Titan, apartamentele cu două camere se vând la preţul de 52.000 euro. În Militari, în ansamblul Ten Blocks, trei camere se vând la preţul 88.400 euro. Chiar şi în Pipera, recunoscută pentru preţurile ridicate ale zonei, studiourile din My Dream Residence se vând cu 57.450 euro. Toate aceste apartamente sunt complet finisate, iar cumpărătorii se pot muta începând cu a doua zi de la semnarea contractului. Cam la aceleaşi preţuri se găsesc şi apartamentele din blocuri mai vechi. O garsonieră de 21 mp din zona Primăverii se vinde cu 44.000 euro. O altă garsonieră de 50 mp, zona Ştefan cel Mare, costă 50.000 euro. Două camere de 71 mp din Iuliu Maniu costă 52.000 euro, iar trei camere de 90 mp în zona Dacia costă 86.000 euro.

Cine poate îndrepta situaţia?

„Băncile au un rol major în deblocarea pieţei, dar şi cei care fac afaceri direct pe această piaţă. Evident, fiecare va încerca să se adapteze aşa cum poate, aşa cum le vor permite finan­ţatorii.”, arată Nimrod Zvik, director de marketing la Be Igloo. Acesta consideră însă că nu toată lumea poate să reziste acestei perioade. La fel cum şi până acum au ieşit jucători din piaţă, şi în a doua jumătate a anului este foarte posibil ca unii dintre dezvoltatori să dispară, din cauza scăderii masive a vânzărilor. Alţii nici măcar nu au apucat să construiască. Numai în Bucu­reşti, numeroase terenuri din zone semicentrale au fost cumpărate pentru dezvoltarea unor ansambluri mari de locuinţe, dar criza a îngheţat aceste proiecte. Acum, proprietarii acestor loturi aşteaptă schimbarea trendului preţurilor. „Guvernul ar trebui să intervină cumva în sprijinirea firmelor. Nu se poate să aştepţi doar banii din impozite şi să nu faci mai nimic. Programul Prima Casă a fost mai degrabă inutil sau, în cel mai bun caz, nu a avut efectul scontat. Şi nu mă refer aici la susţinerea pieţei imobiliare, ci a economiei în general. O relansare economică ar da drumul banilor să circule în tot sistemul.”, conchide Nimrod Zvik.

Cele mai citite

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă