14 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021

Încă un protocol CSM – SRI. Magistrații se obligau să raporteze la SRI cum au folosit informațiile

UPDATE 14,30: Fostul preşedinte al CSM Alina Ghica, unul dintre semnatarii protocolului încheiat între CSM şi SRI, a declarat pentru Mediafax că „niciodată nu au fost furnizate informaţii către SRI”, din partea CSM.

„Niciodată nu au fost furnizate informaţii către SRI, pentru un simplu motiv: întreaga activitate a CSM era publică. Nu aveam ce informaţii să transmitem către SRI. Sigur că SRI trebuia să transmită informaţiile clasificate, eram destinatari ai acestor informaţii (…). CSM nu a transmis niciodată informaţii către SRI pentru că nu aveam ce tip de informaţii să transmitem”, a declarat magistratul Alina Ghica.

Al doilea Protocol CSM – SRI a fost semnat, din partea CSM, de Alina Nicoleta Ghica și de Oana Schmidt – Hăineală, în calitate de președinte, respectiv vicepreședinte CSM.

Din partea SRI, documentul a fost semnat de directorul George Cristian Maior și de prim-adjunctul său, generalul Florian Coldea.

—————————————–

Textul celui de-al doilea Protocol dintre CSM și SRI a fost inițial strict secret, dar în prezent este declasificat.

Conform acestui text, scopul protocolului era asigurarea independenţei şi înfăptuirii justiţiei, precum şi contracararea vulnerabilităţilor care pot afecta ordinea de drept.

Protocolul impunea, printre altele, „informarea reciprocă” asupra datelor necesare „îndeplinirii atribuțiilor specifice celeilalte părți”.

De asemenea, un alt punct din Protocol menționa că „Părțile se obligă ca, într-un termen rezonabil, să își comunice reciproc rezultatele obținute în baza informărilor primite de la cealaltă Parte”.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă