20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCriza economica a "asfixiat" explozia economica din regiunea baltica si statele balcanice

Criza economica a “asfixiat” explozia economica din regiunea baltica si statele balcanice

Criza economica reprezinta momentul in care convergenta statelor membre UE din Europa de Est catre standardele din Vest a incetat sa fie un proces accelerat, devenind un efort dificil, cu rezultate numai pe termen lung, potrivit unei analize Reuters, citata de Mediafax.

In pofida salturilor inregistrate in ultimii 20 de ani in ceea ce priveste nivelul de trai si economiile statelor din fostul bloc estic, "avantul" reformelor radicale necesare pentru a prinde din urma tarile vest-europene s-a stins, scrie agentia de presa.

Materialul aminteste, pe de o parte, de reformele introduse de Polonia in sistemul pensiilor si reorganizarea regimului fiscal din Slovacia catre un model favorabil dezvoltarii mediului de afaceri, insa, pe de alta parte, critica sistemele "generoase" de ajutoare sociale din Romania si Ungaria, care au condus la scaderea ratei de angajare.

"Sistemul de sanatate este ineficient, iar sistemele de pensii s-ar putea confrunta, in final, cu falimentul din cauza imbatranirii fortei de munca", se arata in analiza Reuters.

Totodata, sperantele legate de adoptarea monedei euro si efectul stimulant al acestui proces asupra reformelor s-au risipit, odata ce criza economica a obligat guvernele sa-si asume rolul de "pompieri" in contextul supraincalzirii economiilor si a intarziat, probabil, cu cativa ani, intrarea tarilor din regiune in zona euro.

"Prioritatile au trecut de la prosperitate pe termen mediu la evitarea colapsului economic pe termen scurt", a comentat analistul Capital Economics Neil Shearing, citat de Reuters.

Desi Slovenia si Cehia au depasit cel mai sarac stat din zona euro – Portugalia – in ceea ce priveste venitul pe locuitor, procesul de convergenta a statelor membre din est catre standardele din Vest este departe de a fi in fazele finale.

Criza a "asfixiat" explozia economica din regiunea baltica si statele balcanice, iar cresterea somajului, prabusirea investitiilor si inghetarea pietelor de credit se vor manifesta in regiune timp de mai multi ani.

Insa, potrivit analistului Barclays Koon Chow, economiile emergente din UE si-au pastrat factorii atractivi pentru investitorii din vest, printre care forta de munca "ieftina si educata", proximitatea fata de marile piete de desfacere si potentialul de crestere a productivitatii.

Astfel, dupa incheierea crizei mondiale, Europa Centrala si de Est va continua sa inregistreze performante macroeconomice mai bune decat zona euro, insa avansul economiilor emergente din acest punct de vedere va deveni mai "stramt".

Franarea procesului de convergenta va reprezenta un factor de atractie pentru unii investitori straini, insa va "frustra" populatia locala, care, in urma evolutiei rapide din ultimii ani, se astepta sa ajunga la nivelul de trai din Vest in urmatorul deceniu.

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă