11.5 C
București
vineri, 3 decembrie 2021
AcasăȘtirile zileiInvestigații România LiberăCNIPMM: România nu ar suporta creşterea salariului minim

CNIPMM: România nu ar suporta creşterea salariului minim

Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIMPP), a declarat marţi că nu se impune nici o creştere a salariului minim pe economie în situaţia actuală de criză, întrucât acest lucru ar duce la falimentul a cel puţin încă 50.000 de firme, informează Mediafax.

Nicolescu a spus, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii, că o eventuală majorare a salariului minim ar duce, pe lângă falimentarea a cel puţin 50.000 de firme, şi la creşterea numărului de şomeri, pierderea unor produse şi servicii şi micşorarea Produsului Intern Brut.

„O mărire a salariului minim în prezent, în condiţiile în care se menţine legislaţia actuală, nu este suportabilă de către economia naţională. Sindicatele care cer această majorare nu au nici cinci la sută membri din domeniul privat, ele reprezintă salariaţii din domeniul public, sănătate, educaţie, companiile de stat, unde nu sunt asemenea salarii”, a subliniat Nicolescu.

„Nu considerăm necesar să se majoreze niciun fel de salariu minim, pentru că firmele care îşi permit plătesc mai bine, firmele care au performanţă nu rămân pe salariul minim, pentru că au nevoie de oameni buni şi oamenii buni nu se ţin pe salariul minim. Cele care au salariu minim sunt cele care sunt la nivelul supravieţuirii, care nu pot da mai mult, iar aceste firme pe care noi le obligăm să dea mai mult nu au de unde şi vor da faliment, şi nu câştigăm nimic, vom îngroşa rândul şomerilor, vom mai pierde nişte categorii de produse şi servicii, va scădea PIB-ul, deci nu avem efecte pozitive”, a explicat Nicolescu.

În opinia lui Nicolescu, în condiţii de criză nu se impune aşa ceva, despre majorarea salariului minim putându-se discuta după ce ţara va ieşi din criză, peste un an de zile.

„Orice majorare de salariu trebuie corelată cu creşterea productivităţii muncii, iar productivitatea muncii nu a crescut. Dacă vom creşte salariile peste nivelul productivităţii muncii, ducem firmele în faliment, iar în sectorul de stat vom avea salarii şi preţuri nesustenabile pentru că au crescut mai mult decât productivitatea muncii”, a adăugat Nicolescu.

Guvernul intenţionează să se prezinte în faţa delegaţiei FMI cu o nouă cotă unică de impozitare, cu un nivel mai scăzut al contribuţiei pentru salarii şi cu o uşoară majorare a veniturilor aflate la coada grilei.

Potrivit unor surse din conducerea PDL citate de „Gândul”, premierul Emil Boc va negocia în această săptămână cu reprezentanţii Fondului Monetar Interanţional introducerea a trei măsuri, convenite deja la vârful partidului aflat la putere: creşterea salariului lunar minim pe economie de la 600 de lei la puţin peste 700 de lei, scăderea cotei unice de impozitare de la 16% la 12% şi reducerea contribuţiilor pe salariu de la 44% la 41%.

Cele mai citite

Iliescu în Dosarul Mineriada – Înalta Curte admite urmărirea penală a fostului președinte

Dosarul Mineriada: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis o cerere a procurorilor de la Parchetul General privind redeschiderea urmăririi penale împotriva...

Discuțiile de la Viena: Restabilirea acordului nuclear și eliminarea sancțiunilor impuse Iranulu

Calea parcursă în timpul a șase runde de negocieri intense de la Viena nu a condus la succes din cauza cererilor excesive și a...
00:01:06

Moș Crăciun se scufundă pentru a hrăni rechinii la un acvariu din Budapesta

Un acvariu din Budapesta, Ungaria și-a propus să răspândească bucuria de Crăciun pentru cei patru rechini, diverși pești și clienți, îmbrăcându-și scafandrii în Moș...
Ultima oră
Pe aceeași temă