12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCladiri verzi, costuri mai mici

Cladiri verzi, costuri mai mici

In conditiile in care resursele energetice se reduc devenind tot mai scumpe, cladirile eficiente din punct de vedere energetic, denumite si cladiri verzi, sunt o solutie excelenta pentru reducerea costurilor in timpul folosintei si pentru protejarea mediului inconjurator.

Cladirile verzi pot folosi solutii tehnice moderne, cum ar fi o izolarea mai buna a peretilor, planseelor, ferestrelor si usilor, fatadele ventilate (acoperiri cu placi ceramice care asigura atat protectia fatadei si ventilatia naturala, cat si un aspect estetic superior), jaluzelele care se orienteaza automat in functie de razele soarelui, contorizarea eficienta a consumurilor si instalatiile care utilizeaza solutii neconventionale pentru producerea energiei cum sunt panourile solare care transforma energia solara in energie termica. Astfel, cladirile verzi sunt mai eficiente din punct de vedere energetic si consuma mai putine resurse atat in timpul constructiei, cat si dupa.

Sistemele de management al cladirilor
Alt aspect este dat de faptul ca intr-o cladire, sistemul de incalzire, sistemul de aer conditionat, centralele de tratare a aerului, sistemul de iluminat, de protectie impotriva incendiilor, precum si sistemele de securitate si de control al accesului influenteaza consumul de energie. De aceea, cladirile verzi sunt automatizate, fiind dotate cu sisteme de management al cladirii (Building Management Systems sau BMS-uri). Aceste sisteme asigura confortul si controlul facil al cladirii, reducand costurile de mentenanta aferente. Investitia in automatizarea unei cladiri este justificata prin economiile realizate de gestionarea controlata a costurilor de confort si intretinere a cladirii, reduse in medie cu pana la 30%.

Beneficii
Probabil cel mai evident beneficiu financiar al cladirilor verzi este reprezentat de reducerea costurilor cu energie in exploatarea cladirii. Cladirile verzi necesita o planificare mai buna inca de la inceput, dar au ca rezultat un cost redus de materiali, declara Steven Borncamp, founding President & CEO Romania Green Building Council.
Un alt element care creste cota de valoare a cladirilor verzi este faptul ca se depreciaza mult mai greu pe piata, in comparatie cu o cladire obisnuita, sunt de parere specialistii. Pe langa reducerea costurilor operationale, tot la beneficii putem enumera un mediu de lucru mai bun, design inteligent al spatiului, prin folosirea la maximum a luminii naturale, amenajarea a cat mai multor spatii verzi in interiorul cladirii pentru purificarea aerului, acoperisuri cu vegetatie, dar si faptul ca ventilatia si consumul energetic pot fi reglate individual de catre ocupanti.  

Toate costurile suplimentare necesare pentru construirea unei cladiri eficiente energetic nu depasesc 15% din costurile totale raportandu-ne la o diferenta dintre o cladire verde clasa A± si o cladire obisnuita cu aceleasi standarde ridicatei, sustine Daiana Voicu, Managing Director, Willbrook Management International.
In mod normal, chiriile sunt mai mari cu pana la 15%, dar chiriasii sunt gata sa plateasca diferenta de pret, stiind ca in decursul derularii contractului de inchiriere, costurile de intretinere vor fi mult mai mici, amortizand astfel diferenta. Daca ne gandim numai la consumul energetic, acesta poate fi de la 30% pana la 50% redusi, sustine Mihaela Cnobloch, Director al Departamentului de Investitii al DTZ Echinox.

Desi investitiile in solutiile ecologice pentru cladirile de birouri pot fi amortizate intr-o perioada de timp mai lunga, numarul proprietarilor care se orienteaza spre astfel de constructii este in crestere, mai ales in Europa Centrala si de Vest.
Œn Bucuresti, un exemplu de proiect verde este Euro Tower cu 16.500 mp inchiriabili, anuntat pe piata acum doi ani. Œn prezent, cladirea este finalizata si este in procent de 80% preinchiriata. Un alt proiect eficient energetic ce promite succes pe piata, spun specialistii imobiliari, este cladirea Willbrook Platinum Business and Convention Center de pe DN1 cu 55.000 mp inchiriabili, avand anuntata livrarea pe piata pentru trimestrul trei din acest an.

Cladirile eficiente din punct de vedere energetic vor fi din ce in ce mai prezente pe piata din Romania, dar nu in viitorul apropiat, si asta pentru ca asemenea constructii necesita costuri mai ridicate greu de sustinut intr-o perioada economica inca incerta ca aceasta, apreciaza analistii de la DTZ Echinox.
Multe dintre companiile multinationale de la noi primesc de la managementul central specificatii riguroase cu privire la sediul filialelor locale, cum ar fi zona, tipul cladirii, amplasarea pe un etaj sau mai multe. Dar se refera din ce in ce mai des la impactul cladirilor in care urmeaza sa-si mute sediul asupra mediului inconjurator si asupra angajatilor.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă