9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCity Insurance, un caz Wirecard în România?

City Insurance, un caz Wirecard în România?

Un cont bancar al asiguratorului care are încheiate cele mai multe polițe auto din România, City Insurance, în care trebuiau să se regăsească 20 de milioane de euro este de negăsit, potrivit informațiilor obținute de cotidianul național “România liberă” de la surse din piața de asigurări.

Odată cu acest cont, au dispărut și rezervele pe care City Insurance pretindea că le deținea.

 

Modelul nemțesc

Un scandal similar a fost iscat în Germania, cu Wirecard, unde s-a spus că a fost, de asemenea, declarat un cont fictiv în Filipine.

Scandalul din Germania a luat amploare după ce în dosar a fost inclus și numele cancelarului Angela Merkel.

Lider pe piața asigurărilor, cu circa trei milioane de clienți RCA, City Insurance a trecut recent în administrarea statului român, prin Fondul de Garantare a Asociaților (FGA).

Potrivit informațiilor noastre, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu are intenții să “împingă” City Insurance spre faliment, așa cum a procedat în cazul Astra Asigurări.

 

Merkel, în scandalul din Germania

Cancelarul german Angela Merkel şi-a apărat, în urmă cu două luni, eforturile de a promova, cu prilejul unei vizite în China în 2019, defuncta de acum companie germană de plăţi online Wirecard, afirmând că la acea vreme nu existau indicii ale unor ”nereguli grave”.

Audiată în faţa unei comisii parlamentare care anchetează falimentul şoc al Wirecard, Angela Merkel a negat că ar fi acordat un tratament special fostei companii vedetă germane.

”Wirecard AG nu a primit niciun tratament preferenţial în timpul acelei deplasări”, a afirmat Merkel.

Potrivit Angelei Merkel, obiectivele Wirecard la acea vreme coincideau cu cele ale guvernului şi era normal pentru cancelar să promoveze interesele companiilor germane cu prilejul discuţiilor bilaterale.

”În pofida relatărilor din presă, la acea vreme nu exista niciun motiv de a presupune grave nereguli la Wirecard”, a spus ea.

Wirecard, care avusese una din cele mai bune cotaţii DAX pe Bursa de la Frankfurt, a recunoscut că 1,9 miliarde de euro incluse în contabilitatea sa nu au existat probabil niciodată. Aceasta a declanşat prăbuşirea acţiunilor companiei, urmată de faliment şi de arestarea unor foşti executivi.

În timpul vizitei sale în China în septembrie 2019, Angela Merkel a discutat cu conducerea chineză despre planurile de preluare a firmei chineze AllScore Financial de către Wirecard.

Acest subiect fusese parte a eforturilor Germaniei de a obţine un acces mai bun pe pieţele chineze, a explicat Merkel.

Justiţia germană a anunţat, anul trecut, arestarea fostului preşedinte şi fondator al companiei de plăţi online Wirecard, Markus Braun, precum şi a doi directori, în urma scandalului declanşat de descoperirea unei posibile fraude contabile de 1,9 miliarde de euro care a condus la insolvenţa acestei societăţi.

Tot anul precedent, un om de afaceri german căutat în legătură cu investigația privind scandalul financiar Wirecard a murit în Filipine.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...
Ultima oră
Pe aceeași temă