7.4 C
București
marți, 26 octombrie 2021

CCR discută sesizarea de la Avocatul Poporului privind constituirea completelor de judecată

Curtea Constituţională a României (CCR) va discuta marţi, 9 februarie 2021, sesizarea trimisă de Avocatul Poporului cu privire la constituirea completelor de judecată.

Instituția Avocatul Poporului a sesizat CCR, încă din anul 2019, asupra dispoziţiilor art.19 alin.(3), art. 29 alin.(1), art.31 alin.(1) lit.c) şi ale art.52 alin.(1) din Legea nr. 304 / 2004 privind organizarea judiciară. În această sesizare, Avocatul Poporului susține că dispozițiile puse în discuție „contravin prevederilor art. 2l alin. (3) din Constituţie privind dreptul la un proces echitabil”.

Avocatul Poporului solicită CCR să constate că acele reglementări din legea de organizare judiciară care permit colegiilor de conducere să stabilească arbitrar componenţa completelor colegiale, iar nu în mod aleatoriu, sunt neconstituţionale.

În forma actuală a legii, cea contestată de Avocatul Poporului, ÎCCJ are dreptul să stabilească completele de judecată fără tragere la sorţi.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă