11 C
București
marți, 21 septembrie 2021

CCR dă câștig de cauză bărbaților condamnați, care au un copii mici în întreținere

Prevederea din Codul de procedură penală care le permite femeilor condamnate la închisoare să amâne executarea pedepsei dacă sunt însărcinate sau dacă au în întreținere un copil mai mic de un an este neconstituțională, a decis marți Curtea Constituțională.

Judecătorii CCR au dezbătut în ședința de marți o sesizare privind excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 589 din Codul de procedură penală potrivit căreia executarea pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţă poate fi amânată în cazul în care „o condamnată este gravidă sau are un copil mai mic de un an”.

Curtea Constituțională a decis, cu majoritate de voturi, că este neconstituțională prevederea din Codul de procedură penală ce exclude bărbatul condamnat care are un copil mai mic de un an de la posibilitatea amânării executării pedepsei închisorii sau a detențiunii pe viață.

Decizia este definitivă și obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței de judecată care a sesizat Curtea.
În acest caz, CCR a fost sesizată de Judecătoria Sfântu Gheorghe.

Ultima oră
Pe aceeași temă