17.5 C
București
luni, 27 septembrie 2021

CCR a decis că impozitarea pensiilor speciale prin modificarea Codului Fiscal este neconstituțională

Magistrații CCR au decis, marți, cu unanimitate de voturi, că impozitarea pensiilor de serviciu prin modificarea Codului Fiscal este neconstituțională.

Această decizie este anunțată marți, 15 decembrie, printr-un comunicat de presă al CCR, după ce pronunțarea, programată inițial la data de 8 decembrie 2020, fusese amânată.

„Curtea Constituțională, în cadrul controlului anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate (după conexarea celor două sesizări cu acelaşi obiect, formulate de Avocatul Poporului şi respectiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal”, precizează comunicatul transmis marți, 15 decembrie, de CCR.

Practic, această decizie juridică blochează procedura de impozitare a „pensiilor speciale”, așa cum fusese ea reglementată prin Legea de modificare a Codului Fiscal.

În sesizarea trimisă la CCR, magistrații ICCJ semnalaseră că Legea pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal este neconstituţională în ansamblul ei, pe motiv că ar încalca mai multe articole din Constituţia României.

ICCJ menționează că unul dintre cele cinci principii ale fiscalităţii reglementate de Codul fiscal vizează “justeţea impunerii sau echitatea fiscală”, care “asigură ca sarcina fiscală a fiecărui contribuabil să fie stabilită pe baza puterii contributive, respectiv în funcţie de mărimea veniturilor sau a proprietăţilor acestuia”.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă