19.9 C
București
luni, 15 august 2022
AcasăȘtirile zileiInvestigații România LiberăCât de mare va fi impactul dării în plată asupra băncilor

Cât de mare va fi impactul dării în plată asupra băncilor

Programul “Prima Casă” are o mică pondere în totalul tranzacţiilor de pe piaţa imobiliară, astfel că dispariţia acestuia nu va influenţa foarte mult instituțiile bancare, însă ar putea avea impact în piața imobiliară, susţin experții chestionați de România liberă.

Analistul imobiliar Ion Radu Zilişteanu aminteşte că programul “Prima Casă” a fost iniţiat în mai  2009. „În acest timp, au fost realizate 120.000 – 130.000 de tranzacţii. Dar, numai anul trecut, au fost încheiate, în total, 750.000 de contracte imobiliare  în România, dintre care doar peste 20.000 pe «Prima Casă». Aşa că dispariţia acestui program nu va fi un element definitoriu în influenţarea pieţei imobiliare”, a explicat acesta.

Totuși, Aurelian Dochia, membru în Consiliul de Administraţie al BRD – Société Générale, consideră că dispariția progra-mului de  acordare de împrumuturi prin sistemul “Prima Casă” va afecta segmentul creditelor imobiliare. „Sigur că băncile vor supravieţui. În totalul activităţii unei bănci, «Prima Casă» nu poate să aibă un impact atât de dramatic. Dacă ne uităm însă numai la creditarea imobiliară, pentru segmentul acesta de creditare impactul este semnificativ”, a explicat Aurelian Dochia.

Mai mult decât atât, impactul cel mai important se va resimți pe piața imobiliară, crede reprezentantul BRD – Société Générale, pentru că “Prima Casă” se adresează unui segment de populaţie care, în momentul de faţă, nu va găsi o alternativă de creditare şi atunci mulţi dintre aceştia vor trebui să-şi amâne planurile de a-şi cumpăra o locuinţă.

Analistul imobiliar Radu Zilişteanu susţine cam acelaşi lucru, explicând că „programul «Prima Casă» a fost, în perioada de criză, un element de natură psihologică, pentru a păstra încrederea pe piaţa imobiliară”. Dar Aurelian Dochia merge mai departe, considerând că acum legea dării în plată va acționa ca un factor destabilizator. „În sensul că se schimbă piaţa foarte mult, pe de o parte, iar pe de altă parte retroactivitatea întregii legislaţii de la darea în plată poate să aibă un efect asupra băncilor. Nu neapărat dispariţia programului. Guvernul putea să spună oricând «renunţăm la Prima Casă», oricum acest program reprezintă un anumit cost pentru Executiv. Nu ar fi fost nici o problemă pentru nimeni, pentru bănci în nici un caz, nu era un efect destabilizator”, a explicat expertul bancar pentru  România liberă.

Bancherul a atras atenţia că lucrurile trebuie analizate mai amplu. Cum Legea dării în plată se aplică retroactiv, toate contractele încheiate în decursul timpului vor fi afectate. Volumul important de contracte de acest fel ar putea fi, cel puţin pentru unele bănci, dificil de suportat, a menționat Aurelian Dochia.

“Este o muncă uriaşă să faci evaluarea la atâtea contracte”

Cum merg înainte creditele «Prima Casă», dacă intră în vigoare Legea dării în plată?  La toate aceste credite, garanţia guvernamentală nu mai funcţionează. Toţi cei ce deţin o locuinţă a cărei valoare a scăzut substanţial sub valoarea pe care au plătit-o pot decide să predea băncii casa şi să renunţe la orice obligație față de aceasta. Pentru instituțiile bancare se pune problema ce se întâmplă dacă adună un număr destul de mare de clienţi care dau returnează imobilele. „Impactul financiar e neplăcut. BNR vorbea anul trecut de câteva miliarde de lei. Nu cred că este cineva în măsură să spună care e impactul la zi, pentru că aceasta înseamnă o evaluare a întregului portofoliu, la valoarea curentă de piaţă a caselor respective. Este o muncă uriaşă să faci evaluarea la atâtea contracte. E o mare necunoscută. Nu ştim cât de mare ar fi impac-tul şi asta este îngrijorător”, a explicat Aurelian Dochia. La BRD, în totalul creditelor imobiliare,  “Prima Casă” are pondere mare, a precizat acesta.

Senatorii au adoptat săptă-mâna trecută proiectul Legii dării în plată pentru stingerea obligaţiilor asumate prin credite imobiliare, cu programul «Prima casă» inclus în actul normativ. 

Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 173: România și alte 41 de țări le cer rușilor să se retragă din Zaporojie

Patruzeci şi două de ţări, inclusiv România, au cerut, într-o declaraţie comună, ca Rusia să îşi retragă trupele şi personalul neautorizat de la centrala...

Ziua Marinei, celebrată în mai multe orașe

Forţele Navale Române sărbătoresc astăzi Ziua Marinei la Bucureşti, Constanţa, Tulcea, Mangalia, Brăila, Galaţi şi Bicaz, informează Ministerul Apărării Naţionale (MApN).Manifestările de la Constanţa vor începe...
Ultima oră
Pe aceeași temă