11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBursele elevilor, tăiate de edili

Bursele elevilor, tăiate de edili

Reprezentanții elevilor din Capitală și din județul Ilfov susțin că au încercat, încă de la debutul anului școlar în curs, să poarte discuții cu edilii sectoarelor 1 și 4, pentru a rezolva problema burselor școlare.

“De la începutul anului școlar 2020-2021 ducem o luptă acerbă cu sectoarele acestea pentru respectarea unui drept care aparține elevilor. Totuși iată că ne aflăm la finalul semestrului și nu a fost eliberată nicio Hotărâre de Consiliu Local care să concretizeze starea burselor”, ne-a explicat Ana Maria Groza.

 

Lovitura online-ului

“Sunt foarte mulți copii, chiar și în capitală, care au o situație financiară precară și care depind de această bursă socială ca un mijloc de combatere a ratei de abandon școlar.  Facem precizarea că anul acesta le-a fost și mai greu să facă față cheltuielilor din cauza sistemului online”, ne-a mai spus Groza.

Primăria sectorului 1 a informat direcțiunile unităților de învățământ preuniversitar că bursele sociale au fost înjumătățite, de la 300 de lei, la 150 de lei.

Aceasta, după ce Consiliul Local votase menținerea cuantumului burselor școlare la nivelul anului precedent.

În mandatul său precedent, primarul sectorului 4, Daniel Băluță, se lăuda că administrația pe care o conduce acordă 15.485 de burse, în valoare totală de peste 10 milioane de lei, acordate în semestrul al doilea al anului școlar 2019 – 2020,  elevilor care au obținut performanțe școlare și medii de la 8.50 în sus.

Primăria sectorului 4 susține că nu are fonduri suficiente pentru a achita bursele școlare, dar reprezentanții elevilor consideră aceasta o scuză nefondată.

 

Armand a întors-o din condei

Primăria Sectorului 1 a publicat, acum o lună (după mai multe ședințe amânate), un proiect de HCL în care promitea păstrarea cuantumurilor din anii trecuți, însă acum câteva zile, reprezentanții administrației publice locale au transmis o adresă către directori, în care au stipulat tăierea burselor sociale, de la  un cuantum de 300 de lei la 150 de lei, ne-au precizat reprezentanții elevilor din Capitală.

“Mai mult, tot în adresa cu pricina stabileau un sistem de acordare nelegal  de tip clasament prin care să acorde bursele de merit. Aducem la cunoștiință faptul că acest sistem încalcă OMECTS 5576/2011, nefiind un criteriu de acordare al burselor”, ne-a mai explicat Ana Maria Groza.

Reprezentanții elevilor au fost ignorați de Primăria sectorului 4.

“În sectorul 4 este altă problemă. Sunăm și trimitem adrese de la începutul anului, însă nimeni nu dorește să ofere o explicație concisă, iar atunci când am primit un răspuns la adresă, ni s-a adus scuza nefondată care vizează lipsa banilor. Până în 2019, sectorul 4 nu a acordat burse timp de 9 ani, și iată că aceștia doresc întoarcere la încălcarea legii. Elevii cu o stare financiară instabilă din aceste sectoare nu au avut bani de sărbători, deși în mod normal era datoria primăriei să aprobe bursele la începutul anului școlar. Solicităm încă o dată atât primăriilor acestor sectoare, cât și domnului Daniel Băluță și doamnei Clotilde Armand, să își respecte datoria morală și legală. Suntem de părere că această încălcare directă a Legii Educației și a drepturilor fundamentale ale elevilor este inadmisibilă și vom continua demersul și lupta pentru burse până la achitarea acestora, în conformitate cu legea în vigoare”, ne-a mai declarat președintele AEBI.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă