17.8 C
București
luni, 23 mai 2022
AcasăȘtirile zileiInvestigații România LiberăBNR: Nu există motive pentru majorarea ratei dobânzii

BNR: Nu există motive pentru majorarea ratei dobânzii

Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR), a declarat vineri că nu vede motive convingătoare pentru majorarea ratei dobânzii, chiar dacă România este aproape de a ieși din perioada de inflație negativă, transmite Reuters citată de Agerpres.

„Avem presiuni inflaționiste în urma majorării salariilor în sectorul public și privat; aceste presiuni sunt parțial compensate de câștigurile din productivitate. De aceea, apreciem că nu este momentul pentru o înăsprire a politicii monetare. Nu există motive convingătoare pentru majorarea ratei dobânzii”, a declarat Dăianu la o conferință organizată la Varșovia de Banca Centrală a Poloniei.

În 30 septembrie, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, în unanimitate, menținerea dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an, apreciind că încă nu există „semne de supraîncălzire”.

De asemenea, Dăianu a dat asigurări că BNR este gata să intervină dacă planul privind conversia creditelor ipotecare denominate în franci elvețieni va duce la turbulențe pe piețe, un scenariu pe care oficialul BNR îl vede puțin probabil.

Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă