14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBCR a pierdut procesul privind dobânda de referință variabilă. Ce a decis...

BCR a pierdut procesul privind dobânda de referință variabilă. Ce a decis ÎCCJ

Banca Comercială Română (BCR) a pierdut un proces colectiv în care peste 200 de clienți ai băncii au cerut eliminarea din contract a dobânzii de referință variabilă. Astfel, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dat dreptate petenților, iar 207 români vor plăti rate mai mici la bănci, potrivit Digi 24. 

Instanța a decis că dobânda de referinţă variabilă este nulă şi că nu ar trebui să existe pentru că a fost stabilită de bancă după propria voinţă, netransparent.

Totodată, prin decizia instanţei au mai fost eliminate comisionul de administrare şi o clauză de garanţie suplimentară. Decizia instanţei este definitivă şi irevocabilă.

Avocatul Gheorghe Piperea a declarat la Digi24 că BCR ar fi putut evita procesul dacă ar fi făcut oferte de negociere.

„Au fost foarte siguri că vor câştiga, au avut alături şi Banca Naţională şi cu toate astea au pierdut. Trebuie să se ştie că începând de mâine vor fi consecinţe şi faţă de Banca Naţională care a susţinut în aceşti cinci ani BCR…era clar încă de pe atunci că această dobândă este ilegală. Şi-au dat seama abia acum că această dobândă nu trebuia să existe în contracte. Sunt cel puţin 360 de oameni care au anticipat acest deznodămând, cei care au rămas alături de mine până la capăt, plus eu şi echipa mea. I-am şi avertizat pe cei de la BCR că ar fi mai bine să cadă la o înţelegere cu noi, pentru că în afară de sumele care trebuiau plătite până în 2010, s-au adăugat 5 ani de zile de sume plus dobânzi. Sunt 50.000 de inşi care au aşteptat acea ofertă a BCR, din ei aproximativ 10.000 au acceptat această ofertă. În loc să obţină această reducere ar face bine să facă acţiuni în justiţie pentru a obţine reduceri şi de 70%”, a declarat avocatul. 

De asemenea, Piperea a precizat că vor urma și acțiuni împotriva Băncii Naționale a României (BNR). 

”Vor fi acţiuni şi împotriva BNR, chiar dacă nu o să le fac eu, pentru că eu probabil nu o să mai fac procese colective împotriva băncilor…dar oamenii individual vor merge ei şi vor da în judecată BNR. … acum ştiu ce o să facă fiindcă le-am tot spus ce să facă timp de 5 ani.”, a declarat Gheorghe Piperea.

Cele mai citite

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă