29.2 C
București
luni, 27 iunie 2022
AcasăȘtirile zileiInvestigații România LiberăBanii de plastic ajung și la sate

Banii de plastic ajung și la sate

Comercianţii care au o cifră de afaceri de cel puţin 10.000 de euro anual vor fi obligaţi să accepte plata cu cardul din 20 mai, data la care intră în vigoare legea cash back.

Dacă până acum doar în ma­­ga­­zi­­nele a căror cifră de afaceri era de peste 100.000 de euro puteam plăti cu cardul, în curând ne vom putea achita cumpărăturile fără bani gheaţă chiar şi la magazinele de la sate. Mai mult, acestea vor fi obligate să elibereze numerar, până la 200 de lei, clienţilor care şi-au făcut cumpărăturile plătind cu cardul.

„Legea a fost special gândită pentru comercianţii din zona rurală. În acest moment, dacă privim fluxurile, posesorii de carduri sunt cu predilecţie în zona urbană, însă nu înseamnă că aceştia nu călătoresc şi că sistemul de plată cu cardul nu trebuie extins şi la sate. Cred că, în prezent, nu sunt utilizate cardurile în zona rurală fiindcă nu sunt acceptate ca mijloc de plată. Este greu să vinzi un card unui om care nu are unde să-l folosească. La începutul acestui drum toată lumea are nevoie să retragă numerar. Este evident că pentru bănci nu este o afacere să instaleze ATM-uri în zona rurală, dar în felul acesta, folosind cardul la comercianţi şi putând în acelaşi timp să se retragă cash, este un argument foarte bun pentru implementarea sistemului la sate. Pe de altă parte, statul este interesat de a introduce plata cu cardul la comercianţi pentru a reduce evaziunea fiscală”, a precizat, pentru România liberă“, Cosmin Vladimirescu, Country Manager România şi Moldova al MasterCard. 

Acesta spune că toate băncile vor trebui să implementeze acest serviciu şi, fiindcă suntem la jumătatea anului, nici una nu şi-a bugetat aceste costuri. De aceea, MasterCard nu le va percepe costurile aferente implementării acestui serviciu pentru MasterCard şi Maestro, până la sfârşitul anului.

Când pot comercianţii să refuze eliberarea numerarului

Deputatul UDMR Zsolt Molnar, iniţiatorul legii, susţine că  aceste prevederi vor veni în sprijinul românilor din mediul rural, unde sunt puţine ATM-uri, dar şi al comercianţilor, care îşi vor fideliza clienţii. „În mediul rural, băncile nu investesc în bancomate. Oamenii care îşi iau salariile sau pensiile pe card şi trăiesc în mediul rural trebuie să meargă până în primul oraş sau prima comună mai mare unde se găseşte un bancomat“, spune Molnar. Iar Vladimirescu, arată că bene­ficiile introducerii sistemului de plată cu cardul peste tot în ţară sunt multiple.

„Jumătatea dintre români trăiesc în zona rurală. Sunt convins că acest sistem va continua cu carduri sociale, cu schimbarea modelului de distribuţie a beneficiilor sociale cu carduri prepay. În plus, locuitorii din zona rurală vor fi conectaţi astfel cu toţi comercianţii din lume, putând să facă cumpărături online şi să-şi plătească facturile cu un simplu clic. Iar penetrarea internetului este mult mai bună decât cea a serviciilor finan­ciare”, subliniază reprezentantul MasterCard.

Legea permite însă comercianţilor care nu au suficiente fonduri în casă să refuze eliberarea numerarului 200 de lei, în cazuri speciale (lipsa lichidităţilor sau plata urgentă a furnizorilor), pentru a nu le fi perturbată activitatea economică.   

Cele mai citite
00:00:42

VIDEO: NATO „se blindează”. Crește forța de reacție rapidă – De la 40.000 de militari, la peste 300.000

NATO va crește masiv numărul forțelor sale aflate în stare de pregătire ridicată la peste 300.000, a declarat luni, 27 iunie, secretarul general Jens...

Șeful DGIA, serviciul de informații și contrainformații al Armatei, este trecut în rezervă

Șeful DGIA (Direcția Generală de Informații a Apărării), generalul cu patru stele Marian Hăpău, este trecut în rezervă, prin decret al președintelui Klaus Iohannis. DGIA...

Ministerul Paraginării

La distanță de câțiva ani mai apare câte un tânăr român care realizează o mare performanță, doar prin propriile resurse, și ne amintim că...
Ultima oră
Pe aceeași temă