27.9 C
București
joi, 16 septembrie 2021

Au plecat în misiune și au murit servind patria. Cine sunt eroii uitați ai României

Ordinul Militar al Veteranilor din Teatrele de Operații este o organizație care acționează pentru cinstirea și pentru drepturile militarilor români care au luptat în zonele internaționale de conflict.

În mod oficial, Ministerul Apărării Naționale (MApN) recunoaște și omagiază circa 30 de militari români care au murit pe timpul acestor misiuni externe. În schimb, Ordinul Veteranilor semnalează existența, în plus, a altor cinci cazuri de militari care au murit pe parcursul unor misiuni în străinătate, dar care nu sunt recunoscuți ca eroi.

Cei cinci militari morți în misiune, fără ca moartea lor să mai preocupe conducerea MApN, sunt următorii: plutonierul Ioan Nelega, din Batalionul 110 Cercetare Radio şi Bruiaj – Someşeni, decedat la 5 iulie 1995 în Angola, într-un accident de circulaţie pe timpul unei misiuni; sergentul Mihai Butnariu, din Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni”, decedat în 1995, în spitalul din Chicuma (Angola), de malarie; sergentul  Valentin Leoveanu, din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, decedat la 17 iunie 1996 la Ngove (Angola), într-un accident pe TAB, pe timpul executării unei misiuni; căpitanul Cătălin Țifrea, din Batalionul 812 Infanterie „Bistrita”, ofiţer de legătură şi translator la comandamentul misiunii Monua (Angola), decedat la 7 aprilie 1998 la Luanda – Angola, în accident de circulaţie; plutonierul major Emanoil Ciobanu, din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, decedat la 24 martie 2002 la Klina – Kosovo, din cauza unei electrocutări produse în timp ce încerca să repună în funcţiune o staţie radio.

Camarazii lor din Ordinul Militar al Veteranilor au încercat să readucă toate aceste situații în atenția conducerii MApN, astfel încât militarii decedați să primească o minimă recunoaștere morală, iar familiile celor decedați pe timpul misiunilor să primească drepturile prevăzute de legislația României.

 

De ce nu sunt recunoscuți ca eroi cei cinci militari decedați?

MApN afirmă că moartea acestora nu s-a produs în luptă, astfel că nu au dreptul la titlul de erou.

 

Ce recunoaștere li se poate acorda acestor cadre militare?

Camarazii lor consideră că trebuie recunoscut faptul că au căzut la datorie, întrucât au murit într-o misiune ordonată de conducerea Armatei.

 

“Modul în care aceştia au decedat arată că moartea lor a survenit pe timpul unei acţiuni militare ordonate”

Manuel Vlăduț,

Prim-vicepreședintele Ordinului Veteranilor

 

“Onoare şi respect veteranilor noştri! Noile generaţii de militari se înclină astăzi în faţa tuturor eroilor care şi-au dat viaţa pe câmpul de luptă”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

 

În luna octombrie 2020, Ordinul Militar al Veteranilor a trimis o adresă către MApN, în atenția ministrului Apărării, Nicolae Ciucă, în care solicită “recunoaşterea morţii acestor militari ca fiind CĂZUŢI LA DATORIE”. Solicitarea ar fi putut avea ecou favorabil, mai ales în condițiile în care ministrul Nicolae Ciucă (în prezent – premier interimar) este general în rezervă și a luptat, el însuși, în zonele de război din Irak și din Afganistan.

Nu este clar dacă această solicitare a ajuns chiar în mâna ministrului, dar cert este faptul că “am primit răspunsul formulat de MApN cu nr. CR 646/11.11.2020, ca nefavorabil la petiţia noastră”, explică prim-vicepreşedintele Ordinului Militar al Veteranilor din Teatrele de Operații, plutonierul adjutant (r) Manuel Vlăduț.

Răspunsul MApN, semnat de colonelul Romică Stoica, afirmă că acești cinci militari decedați nu se încadrează nici în categoria “EROI”, nici în categoria “CĂZUŢI LA DATORIE” întrucât nu au participat la acţiuni militare.

Cu toate acestea, “modul în care aceştia au decedat arată că moartea lor a survenit pe timpul unei acţiuni militare ordonate”, precizează Ordinul Veteranilor într-o nouă adresă transmisă către MApN.

Un element în sprijinul acestei cereri este faptul că un alt militar român, sublocotenentul post mortem Remus Brânzan, din cadrul unui batalion românesc de geniști trimis în Bosnia, a murit într-un accident de excavator (nu în luptă), dar întrucât era pe timpul unei misiuni ordonate el figurează în lista eroilor recunoscuți de conducerea MApN.

În mod evident, putem concluziona că un militar activ, trimis în misiune în străinătate, nu este acolo în vacanță ci este la datorie, reprezentând România. Iar dacă, din nefericire, militarul își pierde viața, el moare la datorie.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă