13.6 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

NATO și Israelul sunt decise să dea o ripostă Iranului. România ezită să-și apere cetățenii

Statul român este într-o situație foarte delicată după ce un cetățean român, comandant al unui petrolier, a fost ucis în Marea Arabiei. Nava civilă a fost ținta unui atac cu drone despre care Occidentul susține că au fost lansate din Iran. În atac au fost uciși doi oameni din echipajul petrolierului: un marinar român și un cetățean britanic care era, se pare, membru al echipei de securitate de la bordul navei.

Petrolierul Mercer Street aparține unei companii cu sediul la Londra, care ar fi administrată, potrivit presei internaționale, de un om de afaceri israelian miliardar. Acesta este motivul pentru care Marea Britanie și Israelul sunt primele țări care au protestat față de respectivul atac, acuzând Iranul. Au mai reacționat prompt Statele Unite (aliat ferm al primelor două țări menționate) precum și NATO. În schimb, România are o atitudine timorată, singura reacție publică fiind să-l convoace la sediul MAE pe ambasadorul Iranului pentru a-i cere explicații.

În contradicție cu poziția ezitantă a guvernului de la București, care n-a făcut decât să-l convoace la sediul Ministerului de Externe pe ambasadorul Iranului, secretarul de stat american a anunțat că Statele Unite sunt alături de România în această situație delicată și că se pregătește o ripostă comună împotriva regimului de la Teheran.

”O provocare directă contra libertății de navigație. Suntem în legătură strânsă şi ne coordonăm cu Regatul Unit, cu Israel, cu România şi alte ţări. Şi va exista un răspuns colectiv”

Antony Blinken,

Secretar de stat al Statelor Unite

Acum un an, după o ședință a CSAT, președintele Iohannis promitea că, așa cum s-a stabilit în noua Strategie Naționale de Apărare a Țării, valabilă pentru perioada anilor 2020 – 2024, România este un stat care își va apăra cetățenii oriunde s-ar afla ei și care așează, printre prioritățile sale, siguranța cetățeanului.

“România este un stat care trebuie să își apere cetățenii oriunde s-ar afla ei, care le asigură securitatea, care le respectă drepturile și pune instituțiile publice în serviciul lor”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Mai mult decât să-și apere cetățenii, șeful statului spunea că România va contribui la menținerea securității colective, alături de partenerii ei, la promovarea democrației și a libertății.

Alianța Nord – Atlantică a anunțat ieri, printr-un comunicat de presă, că exprimă condoleanțe României și Marii Britanii pentru cei doi cetățeni ai lor uciși la bordul navei Mercer Street, în largul coastelor Omanului.
“Libertatea de navigație este vitală pentru toți aliații NATO și trebuie menținută în conformitate cu dreptul internațional. Regatul Unit, Statele Unite și România au ajuns la concluzia că Iranul este, foarte probabil, responsabil pentru acest incident. Aliații rămân îngrijorați de acțiunile destabilizatoare ale Iranului în regiune și solicită Teheranului să își respecte obligațiile internaționale”, a precizat NATO.
În replică, Ministerul Afacerilor Externe de la Teheran, prin purtătorul său de cuvânt, Saeed Khatibzadeh, susține că statele occidentale nu au probe care să le susțină acuzațiile împotriva Iranului.
„Este regretabil faptul că, deși aceste țări au rămas tăcute în fața atacurilor teroriste și a sabotării navelor comerciale iraniene în Marea Roșie și apele internaționale, într-o atitudine clară de părtinire politică au exprimat acuzații false împotriva Republicii Islamice Iran, în condițiile în care, dacă aceste țări au vreo dovadă care să le demonstreze afirmațiile false, ar fi trebuit să le și arate”, a spus Saeed Khatibzadeh.

Potrivit acestuia, „Republica Islamică Iran nu va ezita nicio clipă în a-și proteja securitatea și interesele naționale, și va răspunde fără întârziere, cu forță și seriozitate, oricărei eventuale acțiuni hazardate”.

Un element care complică și mai mult situația este faptul că, în România, la Deveselu, sunt instalate elemente ale scutului antibalistic american, menit să protejeze statele NATO. Proiectilele care ar fi lansate de la Deveselu sunt destinate explicit pentru a intercepta rachete care ar fi lansate, asupra Europei, din Iran. Fie și numai din acest motiv, România ar fi un potențial adversar al Iranului.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă