11.3 C
București
marți, 26 octombrie 2021

Poliția Militară va avea mai multă putere pe timpul stării de urgență sau de alertă

Poliția Militară este o componentă a Armatei Române care s-a înființat, în anul 1990, printr-un ordin al ministrului Apărării Naționale, urmând modelul unor armate din țările occidentale. Polițiștii militari sunt, în principiu, militari care își păzesc unitățile și colegii din Ministerul Apărării Naționale (MApN). Dar anul trecut, pe timpul stării de urgență și al stării de alertă, militarii Armatei, inclusiv cei de la Poliția Militară, au avut misiuni noi pentru ei, dintre care unele au fost similare celor ale Poliției civile (din cadrul Ministerului Afacerilor Interne). Acesta este contextul în care MApN a elaborat și a postat pe internet, acum câteva zile, proiectul unei Legi de organizare și funcționare a Poliției Militare. Viitoarea lege va completa Legea de organizare a MApN, aprobată în anul 2006.

Proiectul de lege spune că Poliția Militară va avea nu doar birouri sau subunități în interiorul cazărmilor Armatei, ci și “structuri teritoriale de poliție militară”, care vor funcționa „la nivel regional”. Această formulare sugerează că și Poliția Militară va avea secții pe străzi, cum are acum Poliția.

„Militarii sunt pregătiți să intervină în orice oră din zi sau din noapte în sprijinul populației la pace, pe timp de război, în situații speciale. Un exemplu, situația generată de pandemie”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

Amintim că, anul trecut, la începutul pandemiei, în România a fost stare de urgență. Atunci, militarii, inclusiv polițiști militari, au fost scoși pe străzi, inclusiv cu transportoare blindate. Această situație a generat controverse, unii civili întrebându-se ce caută pe stradă, în vreme de pace, soldați înarmați.

 

“Ne-am unit forțele! Împreună vom reuși să trecem cu bine peste această perioadă! Medicii sunt eroii noștri. Misiunile vor fi executate fără mijloace blindate și, în principal, cu militari din cadrul structurilor de Poliție Militară”

Daniel Petrescu,

Șeful Statului Major al Apărării

 

Militarul cu cel mai înalt rang, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, preciza încă de atunci că Poliția Militară trebuie să fie pe străzi.

Proiectul Legii privind Poliția Militară îi oferă acestei componente a Armatei nu doar dreptul de a ieși pe stradă, ca și polițiștii civili, ci și dreptul de face cercetare penală.

“Poliția Militară va acționa prin structuri specializate, ca organ de cercetare penală specială, în condițiile stabilite de legislația în vigoare, sub comanda / controlul operațional și supravegherea procurorului militar, fiind obligată să ducă la îndeplinire dispozițiile acestuia”, indică expunerea de motive atașată proiectului de lege elaborat de MApN. În cadrul Poliției Militare vor fi desemnați “ofițeri cu atribuții specifice organelor de cercetare penală speciale”. Ei vor fi numiți prin ordin al ministrului Apărării, cu avizul procurorului general al României.

Tot potrivit expunerii de motive, polițiștii militari vor acționa “pe durata decretării stării de alertă, de urgență, de asediu, de mobilizare sau de război pe teritoriul României, îndeplinind misiuni stabilite prin lege”.

„În situații de alertă, de urgență, de asediu, de mobilizare sau de război, jurisdicția poliției militare se poate extinde, în condițiile legii, și asupra populației civile”, indică expunerea de motive, această idee fiind una dintre schimbările preconizate prin viitoarea lege.

Un detaliu ciudat este însă acela că, în textul propriu – zis al proiectului de lege, nu se regăsește nicăieri vreo referire explicită la starea de alertă – ci doar la starea de urgență, de asediu, de mobilizare sau de război. Deci, deși intenția viitoarei legi ar fi să ofere un cadru bine precizat pentru acțiunile poliției militare, situația din timpul stării de alertă rămâne tot ambiguă.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă