19 C
București
miercuri, 18 mai 2022
AcasăȘtirile zileiInvestigații România LiberăAproape ultimii la productivitatea muncii

Aproape ultimii la productivitatea muncii

Productivitatea muncii din industrie este în continuă scădere, anunţă Comisia Naţională de Prognoză. Semne proaste pentru economie, avertizează reprezentanţii mediului de afaceri, în vreme ce specialiștii în recrutare contestă informaţiile.

Productivitatea muncii din industrie a scăzut în primul trimestru din acest an cu 1,9%, comparativ cu perioada similară din 2015, iar faţă de trimestrul anterior cu 3,8%, se arată într-o publicaţie a Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP).

„În concordanţă cu evoluţiile producţiei industriale și efectivul de salariaţi din industrie, productivitatea muncii a scăzut atât în trimestrul I 2016 faţă de trimestrul corespunzător din anul 2015 (-1,9%), cât și faţă de trimestrul anterior (-3,8%). În trimestrul I 2016 costul unitar real cu forţa de muncă în industrie a crescut cu 1,9% faţă de trimestrul anterior și cu 13% faţă de trimestrul corespunzător din anul 2015”, informează CNP. „Asta înseamnă că a crescut ponderea ramurilor intensive în manoperă, în defavoarea celor intensiv inteligente. Cu alte cuvinte, am făcut mai mult textile și mai puţin informatică și au rezultat produse cu valoare adăugată mică“, a precizat, pentru „România liberă“, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

„Ca urmare a destructurării haotice a industriei pe care toţi eurofilii o declarau energofagă, am rămas cu hipermarketurile. Care este productivitatea la hipermarketuri? Anul acesta a dispărut industria îngrășămintelor. Cu excepţia fabricii de la Târgu Mureș, toate celelalte s-au oprit. Una este să produci îngrășăminte în ţară și alta este să le imporţi din Austria”.

În schimb, Mădălina Popescu, director general al companiei de management Pluri Consultants România, este de părere că informaţia nu este corectă și că modul de calcul al CNP este eronat.

„Industria românească este în proporţie de 90% străină. Să înţeleg că s-au defectat procesele marilor corporaţii sau formulele de calcul ale CNP nu sunt bune? Vă imaginaţi că o multinaţională ţine în România o uzină căreia îi scade productivitatea pe zi ce trece? În astfel de cazuri pun lacătul pe ușă. Productivitatea este un indicator care este luat în vizor zilnic la toate companiile care au producţie. Dacă nu s-a pus lacătul pe ușă înseamnă că productivitatea nu scade pe zi ce trece, ci este considerată în limite normale. Atunci problema este la formula de calcul. Eu nu cred că a scăzut productivitatea. Realitatea industrială este cu totul alta în România”, ne-a spus Mădălina Popescu.

Ce arată datele Eurostat

Din datele Oficiului European de Statistică – Eurostat, făcute publice recent, rezultă că românii mun­cesc cel mai mult din UE, dar sunt pe penultimul loc în ceea ce privește productivitatea/oră de muncă. Concret, eficienţa salariaţilor români este de 51%, în vreme ce în Luxemburg, statul membru care ocupă la acest capitol prima poziţie, productivitatea depășește 180%. Cu toate acestea, ţara noastră a înregistrat, din 2005 până în 2014, cea mai mare creștere a eficienţei la locul de muncă, în condiţiile în care am pornit de la 32%, cât era nivelul productivităţii/oră de muncă în 2005. Datele Eurostat ne plasează tot pe penultimul loc și la productivitatea muncii/persoană angajată, deși a crescut, și în acest caz, de la 35,3%, nivelul din 2005, la 56,7% în 2014.

Cele mai citite

3 sfaturi pentru grădinărit cu ghivece mari

Când este timpul să alegeți noi tipuri de ghiveci de flori pentru veranda sau terasa dvs., gândiți la scară mare! Ghivecele mari de exterior...

Turcia refuză admiterea Suediei și Finlandei în NATO

Președintele Recep Erdogan a avertizat că Turcia refuză admiterea Suediei și Finlandei în NATO. Liderul de la Ankara a făcut această declarație luni, 16...
00:01:08

Soțiile ultimilor soldați rămași la Azovstal descriu condițiile de acolo

La o zi după ce primii militari ucraineni au fost evacuați din oțelăria orașului Mariupol, soțiile ultimilor soldați rămași acolo, din regimentul Azov, sunt...
Ultima oră
Pe aceeași temă