12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAproape ultimii la productivitatea muncii

Aproape ultimii la productivitatea muncii

Productivitatea muncii din industrie este în continuă scădere, anunţă Comisia Naţională de Prognoză. Semne proaste pentru economie, avertizează reprezentanţii mediului de afaceri, în vreme ce specialiștii în recrutare contestă informaţiile.

Productivitatea muncii din industrie a scăzut în primul trimestru din acest an cu 1,9%, comparativ cu perioada similară din 2015, iar faţă de trimestrul anterior cu 3,8%, se arată într-o publicaţie a Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP).

„În concordanţă cu evoluţiile producţiei industriale și efectivul de salariaţi din industrie, productivitatea muncii a scăzut atât în trimestrul I 2016 faţă de trimestrul corespunzător din anul 2015 (-1,9%), cât și faţă de trimestrul anterior (-3,8%). În trimestrul I 2016 costul unitar real cu forţa de muncă în industrie a crescut cu 1,9% faţă de trimestrul anterior și cu 13% faţă de trimestrul corespunzător din anul 2015”, informează CNP. „Asta înseamnă că a crescut ponderea ramurilor intensive în manoperă, în defavoarea celor intensiv inteligente. Cu alte cuvinte, am făcut mai mult textile și mai puţin informatică și au rezultat produse cu valoare adăugată mică“, a precizat, pentru „România liberă“, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

„Ca urmare a destructurării haotice a industriei pe care toţi eurofilii o declarau energofagă, am rămas cu hipermarketurile. Care este productivitatea la hipermarketuri? Anul acesta a dispărut industria îngrășămintelor. Cu excepţia fabricii de la Târgu Mureș, toate celelalte s-au oprit. Una este să produci îngrășăminte în ţară și alta este să le imporţi din Austria”.

În schimb, Mădălina Popescu, director general al companiei de management Pluri Consultants România, este de părere că informaţia nu este corectă și că modul de calcul al CNP este eronat.

„Industria românească este în proporţie de 90% străină. Să înţeleg că s-au defectat procesele marilor corporaţii sau formulele de calcul ale CNP nu sunt bune? Vă imaginaţi că o multinaţională ţine în România o uzină căreia îi scade productivitatea pe zi ce trece? În astfel de cazuri pun lacătul pe ușă. Productivitatea este un indicator care este luat în vizor zilnic la toate companiile care au producţie. Dacă nu s-a pus lacătul pe ușă înseamnă că productivitatea nu scade pe zi ce trece, ci este considerată în limite normale. Atunci problema este la formula de calcul. Eu nu cred că a scăzut productivitatea. Realitatea industrială este cu totul alta în România”, ne-a spus Mădălina Popescu.

Ce arată datele Eurostat

Din datele Oficiului European de Statistică – Eurostat, făcute publice recent, rezultă că românii mun­cesc cel mai mult din UE, dar sunt pe penultimul loc în ceea ce privește productivitatea/oră de muncă. Concret, eficienţa salariaţilor români este de 51%, în vreme ce în Luxemburg, statul membru care ocupă la acest capitol prima poziţie, productivitatea depășește 180%. Cu toate acestea, ţara noastră a înregistrat, din 2005 până în 2014, cea mai mare creștere a eficienţei la locul de muncă, în condiţiile în care am pornit de la 32%, cât era nivelul productivităţii/oră de muncă în 2005. Datele Eurostat ne plasează tot pe penultimul loc și la productivitatea muncii/persoană angajată, deși a crescut, și în acest caz, de la 35,3%, nivelul din 2005, la 56,7% în 2014.

Cele mai citite

Climate Change Summit Awards premiază tinerii și IMM-urile ce propun soluții practice la provocările climatice

Climate Change Summit, cel mai mare eveniment regional pe tema schimbărilor climatice, susține și premiază soluții inovatoare și transformatoare din Europa Centrală și de...

FOTO. Cort al AUR, demolat în Sectorul 3! Mihai Enache acuză: „Coaliția terorii PSD-PNL continuă abuzurile la adresa noastră”

Mihai Enache, candidatul partidului AUR la Primăria Capitalei, acuză Primăria Sectorului 3, condusă de către social-democratul Robert Negoiţă, că a demolat și confiscat un...

Evenimente de amploare la Washington pentru sărbătorirea a 20 de ani de la aderarea României la NATO

România va sărbători, la Washington, 20 de ani de la aderarea la NATO printr-un concert extraordinar care va avea loc la celebrul Andrew W....
Ultima oră
Pe aceeași temă