11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAmericanii sunt nemulțumiți. Au cumpărat produse românești crezând că sunt făcute în...

Americanii sunt nemulțumiți. Au cumpărat produse românești crezând că sunt făcute în SUA

Departamentul Justiției din Statele Unite anunță că o companie americană din domeniul industriei de armament a acceptat să plătească o sumă de peste 515.000 de dolari pentru finalizarea, pe această cale, a unei investigații.

Suma va fi plătită de compania Raytheon Technologies Corporation și de o subsidiară a ei.

“John H. Durham, United States Attorney for the District of Connecticut, today announced that RAYTHEON TECHONLOGIES CORPORATION (“RTC”) and its subsidiary, HAMILTON SUNDSTRAND CORPORATION (“HSC”), have entered into a civil settlement agreement with the government in which they will pay $515,6235 to resolve allegations that they violated the False Claims Act”, precizează un comunicat postat pe internet de către Departamentul Justiției.

Data comunicatului este 11 ianuarie 2021.

Despre cele două firme menționate, RTC și HSC, se precizează că sunt contractori în domeniul industriei de apărare și că vând bunuri și servicii către parteneri din SUA și din alte țări.

Investigația în justiție a demarat după ce companiile indicate au fost acuzate că, în perioada anilor 2006 – 2015, au vândut diverse echipamente guvernului SUA, pe baza unor contracte ce conțin clauze privind preferința cumpărătorului pentru articole produse pe piața internă din Statele Unite. Clauzele s-au bazat, la rândul lor, pe o lege numită “Buy American Act” (BAA), care se referă la obligația de a cumpăra produse americane și care datează din anul 1933.

“The government alleges that UTC and HSC sold various goods to the government pursuant to contracts containing domestic-preference requirements and, in the course of those sales, improperly certified that the goods were of domestic origin pursuant to the BAA when the goods were actually manufactured in Romania”, explică Departamentul american al Justiției.

Cu alte cuvinte, statul american susține că articolele primite, pe care le dorea să fie produse în SUA, sunt, în realitate, fabricate în România.

 

„Armata nu a plecat la cumpărături. Nu intenţionăm să facem shopping cu banii de la buget. Încercăm să ducem în industria de apărare sume cât mai mari. Încercăm să relansăm industria de apărare românească”

Mihai Fifor,

Fost ministru al Apărării

“Ultima tranșă de bani o vom folosi să plătim în avans sistemele Patriot. Deoarece banii care erau alocați pentru corvete și bateriile de coastă nefiind cheltuiți, am considerat că pot fi utilizați în acest fel”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

 

Ce beneficii are industria românească de pe urma programelor militare?

Ministrul Ciucă a declarat că MApN a injectat într-un an circa 3,9 miliarde de lei în economia României, dintre care 2,3 miliarde de lei au reprezentat investitii directe. Restul au fost investiții indirecte prin offset și achiziții de bunuri și servicii.

De ce preferă Armata Română o achiziție direct din SUA în locul unei licitații?

Unul dintre argumente ar fi caracterul urgent al achiziției, care nu trebuie întârziată de eventuale contestații, cum se întâmplă alteori în cazul unor licitații pentru produsele destinate statului.

 

Anunțul publicat de Departamentul Justiției din SUA nu dezvăluie ce echipamente sau ce materiale, care ar fi fost produse în România, au generat nemulțumirea cumpărătorilor din Statele Unite.

Un indiciu în acest sens este însă o precizare care arată că la această anchetă din SUA au colaborat Serviciul de Investigații Criminale al Apărării, Oficiul de Investigații Speciale al Forțelor Aeriene ale SUA și Serviciul de Investigații Criminale al Forțelor Navale. Aceste detalii sugerează că clienții nemulțumiți au fost Forțele Aeriene și Forțele Navale ale SUA.

Interesant este faptul că anunțul Departamentului Justiției nu face vreo referire la calitatea produselor livrate și nici la prețul acestora, singura obiecție fiind legată de faptul că ele nu au fost produse, efectiv, în SUA, ci în România.

Merită observat faptul că aceste tranzacții s-au produs între anii 2006 – 2015, adică înainte de mandatul președintelui Donald Trump, dar ancheta s-a realizat în timpul mandatului acestuia. Se cunoaște că președintele Trump a recomandat, constant, ca Statele Unite să cumpere produse americane – mai ales în contextul concurenței economice a Statelor Unite cu China, dar și cu Uniunea Europeană. Este posibil ca exact acest punct de vedere al președintelui Trump să fi impulsionat derularea respectivei anchete, privitoare la produsele originare din România.

După cum se știe, firma americană Raytheon este unul dintre cei mai importanți parteneri ai armatei României și ai industriei de apărare din România. Contractorii principali ai pachetului de echipamente și servicii aferente sistemelor Patriot care sosesc în România sunt companiile Raytheon și Lockheed Martin. De asemenea, Raython a fost ales drept furnizor pentru viitoarele baterii de coastă de rachete antinavă, care vor fi livrate Forțelor Navale Române.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă