9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAmerica ne rezervă un rol special. România este menționată distinct în planurile...

America ne rezervă un rol special. România este menționată distinct în planurile Pentagonului

Departamentul Apărării din Statele Unite are bugetul definitivat pentru anul 2021, iar în acest buget, alături de alte elemente concrete, se face referire explicită la România – principalul aliat al SUA pe Flancul Estic al NATO. Această situație este salutată și de ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

”În ceea ce privește prezența crescută militară, suntem încurajați de faptul că legea care aprobă cheltuielile militare americane pentru acest an fiscal prevede o sarcină pentru secretarul Apărării și secretarul de Stat american de a evalua modul în care poate să crească prezența militară în regiunea Mării Negre, inclusiv în România, Bulgaria, Grecia. Sunt menționate explicit aceste țări, România este explicit menționată în acest act normativ, ceea ce este foarte important”, a declarat ministrul Aurescu.

Într-un interviu prezentat pe site-ul umbrela-strategica.ro, șeful Diplomației române, Bogdan Aurescu, s-a arătat ferm convins că relațiile bilaterale România – SUA, care oricum erau ascendente, vor fi tot mai intense sub mandatul noii Administrații de la Casa Albă, condusă de președintele Joe Biden.

 

”Nu am niciun fel de îndoială că în perioada Administrației Biden – Harris vom avea rezultate palpabile în ceea ce privește aprofundarea și dezvoltarea Parteneriatului Strategic”

Bogdan Aurescu,

Ministrul Afacerilor Externe

Ministrul Bogdan Aurescu a amintit faptul că noul președinte Joe Biden cunoaște deja foarte bine România, inclusiv datorită faptului că a fost de două ori în vizită în România, în anii 2009 și în 2014. Mai mult chiar, în anul 2015 a avut loc și o întâlnire, foarte bună, între Joe Biden și președintele Klaus Iohannis.

 

“În Europa de Est, există țări care încă se luptă să stabilească democrații pe deplin funcționale și economii de piață vibrante. Puteți ajuta la îndrumarea Moldovei, Georgiei și Ucrainei pe calea către stabilitate și prosperitate”

Joe Biden,

Președintele Statelor Unite

Acest îndemn și acest rol îi erau sugerate României de Joe Biden la vizita lui din octombrie 2009, efectuată pe timpul mandatului președintelui Barack Obama.

Realist vorbind, un președinte al SUA are o agendă mult mai bogată decât un șef de stat al României, iar România nu are cel mai important loc în programul angajaților de la Casa Albă. Dar acesta este unul dintre rolurile diplomației, de a crește statutul României în ochii partenerilor occidentali.

Rezultatele unor asemenea demersuri sunt demonstrate de următoarele acțiuni politico – militare deja anunțate în zona geografică a României. Atât Forțele Terestre cât și Forțele Aeriene ale SUA au anunțat acțiuni în România, atât în prezent cât și în viitorul apropiat. De exemplu, în luna aprilie 2021, o unitate din cadrul Forțelor Terestre (US Army), Brigada 1 Aviaţie de Luptă, va aduce militari și elicoptere în estul Europei, inclusiv în România, pentru o perioadă de nouă luni. Acțiunea din anul 2021 face parte din Operațiunea Atlantic Resolve, care se desfășoară în Europa și Africa.

Este de precizat că, în Statele Unite, spre deosebire de situația din România toate cele patru categorii de trupe au în dotare aeronave. Iar elicopterele americane care vin în anul 2021 în România aparțin Forțelor Terestre.

Potrivit unui comunicat difuzat de US Army la data de 8 februarie 2021, cele mai multe aeronave vor staționa în Germania. Dar vor fi trimise elicoptere militare și în România, Polonia și Letonia, adică pe Flancul Estic al NATO, cel mai expus în fața unei eventuale agresiuni care ar putea veni din partea Rusiei.

Brigada 1 Aviație de Luptă deține 2.000 de militari și aproape 100 de elicoptere de transport și de luptă. Aceste forțe vor participa și la cel mai important exercițiu NATO din ultimii 20 de ani, denumit „Defender Europe 2021”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă