-1.2 C
București
duminică, 23 ianuarie 2022
AcasăȘtirile zileiInvestigații România LiberăAjutor de stat pentru redresarea Bankia

Ajutor de stat pentru redresarea Bankia

Banca cu cea mai ridicată expunere din rândul băncilor spaniole, Bankia, a solicitat un ajutor de stat de 19 miliarde pentru a respecta noile reglementări impuse sectorului bancar.

 

Ajutorul de stat solicitat de Bankia, a patra mare bancă spaniolă, se ridică la 19 miliarde euro, cu 4-5 miliarde euro mai mult decât anticipaseră analiştii în urmă cu o săptămână. Mai mult, banca spaniolă se pregăteşte şi pentru vânzarea unor par­ticipaţii deţinute la alte companii pentru a respecta reglementările europene în domeniul concurenţei, după ce costurile salvării sale au atins 23,5 miliarde euro.

 

Naţionalizare pentru risipirea panicii

Bankia a fost formată prin fuziunea a şapte bănci spaniole de economii, cele mai mari fiind Caja Madrid şi Bancaja of Valencia. Ulterior, a fost listată la Bursa din Madrid.

Acţiunile Bankia au fost suspendate vineri de la tranzac­ţionare, înaintea unei şedinţe a consiliului de administraţie, la care trebuie decisă suma privind ajutorul de stat.

Acţiunile au fost iniţial vândute la 3,75 euro pe unitate, dar preţul a scăzut între timp la 1,57 euro pe unitate, înainte de suspendarea de vineri, provocând pierderi masive investitorilor şi critici la adresa Băncii Spaniei, din partea politicienilor.

Banca, care deţinea 10% din depozitele spaniolilor, a fost naţionalizată pe 10 mai, fiind o măsură în premieră pentru acest sector, guvernul spaniol încercând în acest fel să transmită un mesaj investitorilor că nu este încă nevoie de asistenţă financiară internaţională. 

După încercarea guvernului spaniol de a salva  sistemul bancare aflat într-o criză profundă de patru ani, prin naţionalizarea Bankia, în nici o săptămână, clienţii panicaţi ai băncii au  retras aproximativ un miliard de euro, iar acţiunile băncii s-au prăbuşit brusc, apoi au început să-şi revină chiar dacă agenţia de evaluare financiară Moody’s a anunţat retrogradarea pe termen lung a mai multor bănci spaniole.

Pierderi generate de credite neperformante

Compania-mamă a Bankia, BFA, a primit  deja 4,5 miliarde euro din partea statului spaniol încă din decembrie 2010, pentru acoperirea posibilelor pierderi generate de creditele şi investiţiile neperformante, în special în domeniul imobiliar.

În urma celei mai mari operaţiuni de salvare a unei bănci, statul spaniol ar putea deţine până la 90% din Bankia, după ce va capitaliza BFA şi va cumpăra apoi acţiuni prefe­renţiale la bancă, în luna octombrie, potrivit Mediafax.

Potrivit legislaţiei spaniole, guvernul de la Madrid trebuie să vândă apoi Bankia, în termen de trei ani.

Împrumuturile neperformante ale băncilor spaniole, care cresc din cauza recesiunii economice, inclusiv a şomajului de 24,4%, amplifică temerile că Spania va fi nevoită să solicite ajutor financiar internaţional, aducând criza datoriilor suverane din zona euro la un nou nivel periculos.

Contracţie economică  şi şomaj-record

Bankia are cea mai ridicată expunere din rândul băncilor spaniole, afectate de spargerea bulei speculative de pe piaţa imobiliară în 2008, care a provocat prăbuşirea vânzărilor de locuinţe cu 32,6% în 2008 şi cu 17,8% în 2009, şi deţine credite problematice de aproximativ 34 miliarde euro.

Rata şomajului din Spania a atins în 2012 nivelul-record pentru ultimii 17 ani. Numărul persoanelor fără loc de muncă a depăşit un prag istoric de 5 milioane.

Creşterea şomajului a atins cote alarmante în special în rândul tinerilor spanioli cu vârste sub 25 de ani, rata ajungând la 51,4%.

Şomajul din Spania s-a triplat în numai patru ani, de la un minim istoric de aproape 8% atins în 2007.

Banca Spaniei estimează că economia se va contracta cu 1,5% în 2012.   

Cele mai citite
00:00:50

CEO-ul Pfizer susține vaccinarea anuală împotriva COVID-19, în locul dozelor de rapel

Directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a declarat sâmbătă că un vaccin anual împotriva COVID-19 ar fi de preferat în locul unor injecții de...

AUSTRALIAN OPEN 2022. Simona Halep şi Sorana Cîrstea joacă, luni, în optimi

Simona Halep, locul 15 WTA şi cap de serie numărul 14, va evolua, luni, nu înainte de ora 04.00, cu Alize Cornet din Franţa,...

Coronavirus în România, bilanț provizoriu: Peste 14.000 de noi cazuri de COVID-19

Numărul cazurilor noi de Covid-19 din țara noastră se menține ridicat, potrivit bilanțului provizoriu. După trei zile în care au fost înregistrate peste 19.000...
Ultima oră
Pe aceeași temă