7.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAgenţia Mondială Antidoping: Anchetă la Federaţia internaţională de biatlon

Agenţia Mondială Antidoping: Anchetă la Federaţia internaţională de biatlon

Divizia Anchete şi investigaţii din cadrul AMA, creată în 2015, a analizat activităţile IBU şi a distribuit informaţiile colectate către autorităţile austriece, norvegiene şi către Interpol. Ca urmare a acestor informări, poliţia a lansat marţi anchete şi percheziţii în Austria şi Norvegia, a precizat agenţia, care a confirmat că acestea au legătură cu dopajul, dar nu a oferit alte detalii.

Conform unui raport confidenţial al AMA, dezvăluit miercuri seara de ziarul le Monde, primul obiectiv al sistemului de corupţie era să protejeze sportivii ruşi dopaţi.

IBU a anunţat miercuri că ia ”extrem de serios acest caz”. Secretarul general al IBU, germanca Nicole Resch, a fost suspendat din funcţie, iar preşedintele IBU, Anders Besseberg (Norvegia), a anunţat acum câteva săptămâni că nu va mai candida pentru un nou mandat
în fruntea IBU.

Ancheta AMA se bazează în special pe mărturia rusului Grigori Rodcenkov, fost director al laboratorului antidoping de la Moscova, care a dezvăluit, după ce a obţinut protecţie în SUA, existenţa unui dopaj instituţionalizat în sportul rusesc între 2011 şi 2015.

Printre cei suspectaţi că au fost protejaţi de IBU se numără biatlonistul Evgheni Ustiugov, campion olimpic la Vancouver în 2010, care deşi a arătat valori sangvine anormale încă din 2010, nu a intrat în vizorul IBU, relatează Le Monde.

Atribuirea iniţială a CM 2021 de biatlon Rusiei a fost un alt element care pentru AMA reprezintă o probă a eficienţei strategiei ruseşti de a-şi promova interesele.

În septembrie 2016, când scandalul de dopaj din Rusia a fost dezvăluit, IBU a acordat totuşi organizarea CM 2021 oraşului Tiumen, cu 25 voturi pentru şi 24 împotrivă. Conform unei surse anonime din AMA, Federaţia rusă de biatlon ar fi oferit între 25.000 euro şi 100.000 euro pentru votul membrilor congresului IBU.

O schemă similară de corupţie a existat se pare şi în atletism, în sânul IAAF. Senegalezul Lamine Diack, preşedintele IAAF între 1999 şi 2015, a fost acuzat de corupţie activă şi pasivă, paşaportul său a fost confiscat şi nu poate părăsi Franţa.

Cele mai citite

Se schimbă legea RCA. Șoferii vor primi amenzi de 10.000 de lei

Șoferilor li se pregătesc noi amenzi ce vor fi adoptate în Parlament. Este vorba despre amenzi mai mari pentru cei care nu dețin polițe...

Război între conducerea centrală și filialele județene. Ciucă și Ciolacu impun candidați comuni PNL – PSD

Liderii de la centru ai PSD și PNL, în frunte cu Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au decis candidații comuni ai acestor două partide...

VIDEO. Dani Alves a ieșit din închisoare după mai bine de un an. Cine i-a plătit cauțiunea de un milion de euro

Fostul mare fotbalist brazilian Dani Alves, condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare pentru viol, a fost eliberat din penitenciar luni, după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă