20 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăȘtirile zileiInvestigații România LiberăAbuzuri şi umiliri pentru personalul marilor muzee din România. Scrisoare de protest...

Abuzuri şi umiliri pentru personalul marilor muzee din România. Scrisoare de protest adresată ministrului Culturii

Reprezentanţii Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor acuză, într-o scrisoare-protest adresată ministrului Culturii, Corina Şuteu, "presiuni" şi "umiliri publice" în urma recentelor evaluări de management. 

Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor constată că în ultimele luni "o parte a mediului profesional de înaltă calificare din instituţiile muzeale din România este supus unor presiuni şi măsuri arbitrarii fără precedent în ultimii 26 de ani". 

Potrivit CNMC, citat de Agerpres, manageri "care şi-au asumat acest rol în condiţii dintre cele mai grele, cu rezultate majore, cuantificabile, după ce au performat în cariera ştiinţifică, sunt supuşi unor evaluări accentuat nefavorabile, care generează justificate suspiciuni asupra obiectivităţii factorilor de decizie din Ministerul Culturii". 

În opinia semnatarilor scrisorii, respectivii manageri "sunt aduşi în faţa unor comisii de evaluare a căror componenţă, în toate cazurile, nu se ridică la nivelul competenţei ştiinţifice, profesionale şi a performanţelor manageriale reale ale celor evaluaţi" şi "sunt judecaţi pe baza unor grile de criterii şi punctaje care minimalizează deliberat toate activităţile legate de obiectivele şi funcţiile de bază ale muzeului". 

Cea mai recentă situaţie din această "serie neagră", notează ei, l-a avut ca "victimă" pe managerul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu. "Nota 6,80 cu care comisia de evaluare numită de Ministerul Culturii a apreciat activitatea sa managerială de 5 ani a provocat revolta şi consternarea mediului profesional relevant. (…) Nu putem să nu remarcăm faptul că se întâmplă această 'evaluare' chiar în momentul în care urmează a se lua deciziile finale în atribuirea contractului privind noul proiect de modernizare a Muzeului Naţional de Istorie a României, în pornirea căruia domnul dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu a jucat un rol important. Oare pe cine deranjează prezenţa la conducerea MNIR, într-un asemenea moment crucial, a unui profesionist integru?", arată semnatarii scrisorii. 

Aceştia protestează ''împotriva agresiunii administrative şi a umilirii publice la care sunt supuşi unii dintre cei mai calificaţi manageri ai instituţiilor muzeale şi, totodată, personalităţi de vârf ale cercetării ştiinţifice româneşti'', ei considerând că ''vocea unui grup profesional constituit tocmai pentru apărarea patrimoniului cultural naţional al României, a instituţiilor şi persoanelor puse în mod autentic în slujba acestuia, va fi respectată pentru restabilirea echilibrului şi pentru a se opri asaltul imposturii şi a practicilor abuzive, care, în ultimele luni, au devenit practici curente ale Ministerului Culturii". 

Potrivit acestora, "unor situaţii abuzive şi evaluări de aceeaşi natură" au fost supuşi în ultimele luni manageri ai: Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Muzeului Naţional de Artă al României, Muzeului Naţional "Brukenthal" şi Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. 

Cele mai citite

Aproape 4.400 de ucraineni au cerut azil în România

De la începerea conflictului din țara vecină, 4.372 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. În ultimele 24 de ore a fost depusă o...

Aproape 4.400 de ucraineni au cerut azil în România

De la începerea conflictului din țara vecină, 4.372 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. În ultimele 24 de ore a fost depusă o...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 172: Zelenski spune că armata lui Putin bombardează constant zona centralei nucleare

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, seara trecută, în discursul către naţiune, că forţele ruse "organizează provocări constante cu bombardarea teritoriului centralei nucleare şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă