3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021
AcasăȘtirile zileiInvestigații România Liberă40 percheziții într-o anchetă demarată de Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă

40 percheziții într-o anchetă demarată de Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă

Anchetatorii au făcut 40 de percheziții la domiciliile unor persoane și la sedii de firme unde existau suspiciuni că sunt fabricate ilegal țigarete care ulterior ajungeau pe piața neagră din Europa, și au pus în executare 50 de mandate de aducere la audieri.

Cazul a pornit de la două anchete declanșate în perioada 2017 – 2019 la nivelul Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF) și în toată această perioadă au fost strânse documente și probe în urma unei colaborări internaționale, având în vedere că este vorba de o grupare de criminalitate organizată transfrontalieră.

Poliţişti de frontieră din cadrul structurilor centrale şi teritoriale, sub coordonarea procurorului învestit în cauză din cadrul DIICOT Serviciul Teritorial Iaşi, au descins în locațiile din București și din judeţele Bihor, Timiş, Galaţi, Constanţa, Iaşi, Bacău, Sibiu, Braşov.

Concomitent, în cadrul cazurilor instrumentate de OLAF, sunt desfăşurate percheziţii pe teritoriul Ungariei şi Italiei, la alte persoane implicate în contrabanda cu țigarete.

„Gruparea infracțională este formată din cetăţeni români, moldoveni şi ucraineni, fiind implicată în activităţi de producere şi comercializare ilegală de ţigarete în scopul obţinerii de importante beneficii financiare ilicite. Membrii grupării au pus în funcţiune, pe teritoriul mai multor state membre ale UE, fabrici clandestine de producere şi ambalare de ţigarete. Conform raportului întocmit de OLAF, prejudiciul adus de activitatea grupării transfrontaliere se ridică la suma de peste 80 milioane de euro.”, a anunțat Poliția de Frontieră.

Din cercetările făcute de polițiștii din România, ajutați de Guardia Civil din Spania și de cei de la Agenția britanică HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs – Vama Britanică), s-a stabilit că din luna mai 2019 parte din gruparea infracţională a început să funcţioneze pe teritoriul României, în sensul că administrează mai multe spaţii de depozitare a unor cantităţi mari de materiale folosite la fabricarea ţigaretelor (role de etichete, filtre de ţigarete, folie de aluminiu, hârtie de împachetat), achiziţionate din Republica Bulgaria şi Republica Moldova, care ulterior depozitării sunt transportate cu documente de transport false către state din Europa.

Cele mai citite

Bitcoin scade cu 12,1%

Bitcoin a scăzut sâmbătă cu 12,14%. A ajuns la la 47.176,09 dolari și a pierdut 6.567,6 dolari de la închiderea anterioară, scrie Reuters. Bitcoin, cea...

Grindeanu, termen pentru podul de la Brăila

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat după o vizită pe şantierul podului suspendat peste Dunăre de la Brăila, că acesta trebuie să fie dat...

Hunor i-a cerut amabasadorului Germaniei să sprijine aderarea României la Schengen

Vicepremierul Kelemen Hunor spune că i-a solicitat ambasadorului Germaniei la Bucureşti să sprijine aderarea României la Schengen şi încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare...
Ultima oră
Pe aceeași temă