20.7 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

3 poliții, și tot haos în Centrul Istoric

Mai mulți antreprenori din Centrul Istoric al Capitalei, dar și turiști, și-au manifestat nemulțumirea față de aglomerarea spațiului pietonal cu autovehicule, parcate ilegal de diverși conducători auto.

Au fost formulate numeroase adrese către administrația publică locală și către organele de poliție, dar situația nu se îmbunătățește.

Pe timpul pandemiei, efectivele Poliției Locale București (PLB), instituție subordonată Primăriei Capitalei, au fost preluate în coordonarea Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

 

Polițiștii se calcă pe picioare

Situația pare să fi creat neînțelegeri în Centrul Istoric al Capitalei, poliția națională și cea locală întâmpinând dificultăți în a-și împărți atribuțiile.

Am încercat să-l contactăm pe ministrul Lucian Bode, pentru a obține lămuriri legate de cum sunt împărțite atribuțiile agenților de poliție, în Centrul Istoric, dar acesta nu ne-a răspuns.

Probabil că unul dintre motivele pentru care șeful de la Interne, Lucian Bode, nu a putut fi contactat este acela că, ieri, a fost audiat în procesul fostului ministru Elena Udrea.

 

Pasarea responsabilității

Contactat telefonic de reporterii RL, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, ne-a îndrumat către colegii săi de la Poliția Capitalei, care ar trebui să “cunoască mai bine situația”.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, Ciprian Romanescu, ne-a declarat că sancționarea celor care parchează ilegal mașinile pe pietonalul din Centrul Istoric intră în atribuțiile PLB.

“Supravegherea modului în care sunt parcate autovehiculele și asigurarea respectării spațiilor pietonale din Centrul Istoric sunt atribuțiile poliției locale. Poliția Sectorului 3 este în subordinea Poliției Capitalei. Au înființat Poliția Centrului Istoric”, ne-a explicat Romanescu.

Reprezentanții Primăriei Capitalei au precizat, pentru RL, că PLB nu a mai avut efective suficiente pentru a supraveghea respectarea pietonalului din Centrul Istoric, deoarece agenții săi au fost trecuți în subordinea MAI, pe timpul stării de alertă, revenind recent la vechile lor posturi.

În urmă cu mai bine de o săptămână, reprezentanți ai poliției naționale și ai celei locale au avut o acțiune comună, pentru eliberarea zonei pietonale de autovehiculele parcate neregulamentar.

După câteva ore de la plecarea agenților de poliție, până în prezent, mașinile au fost din nou parcate pe pietonal, ca de exemplu pe Strada Blănari.

“Se interzic accesul şi circulaţia tuturor autovehiculelor în zonele cuprinse între străzile: a. Calea Victoriei – Strada Doamnei – Bd. I.C. Brătianu – Strada Halelor – Splaiul Independenţei – Calea Victoriei şi b. Bd. I.C. Brătianu – Strada Colţei – Strada G-ral Florescu – Calea Moşilor – Strada Sf. Vineri – Bd. I.C. Brătianu”, se arată în Dispoziția Primarului General 171 din 2011.

 

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu-Mihail Mușoiu scrie în presa centrală din anul 2008. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar, a absolvit FJSC și deține un master în Științele Comunicării.
Ultima oră
Pe aceeași temă