20 C
București
marți, 24 mai 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalZeci de protestatari au fost uciși de forțele de ordine din Kazahstan

Zeci de protestatari au fost uciși de forțele de ordine din Kazahstan

Forțele de securitate din Kazahstan spun că zeci de protestatari antiguvernamentali au fost uciși în orașul principal, Almatî. Rusia trimite trupe la cererea președintelui kazah.

Douăsprezece membri ai forțelor de securitate au fost uciși și 353 au fost răniți în tulburările declanșate de o dublare a costului gazului petrolier lichefiat. Aceștia vor fi dislocați pentru a ajuta la „stabilizarea” țării, care este membră a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) împreună cu Rusia, Belarus, Tadjikistan, Kârgâzstan și Armenia.

CSTO a confirmat că parașutiștii ruși au fost trimiși ca forțe de menținere a păcii, cu unități avansate deja desfășurate. Protestele au început duminică, când guvernul și-a ridicat plafonul de preț pentru GPL, pe care mulți oameni îl folosesc pentru a-și alimenta mașinile. Cu toate acestea, protestele au luat amploare mai apoi pe fond politic.

UE i-a cerut Rusiei să respecte suveranitatea țării

Uniunea Europeană a cerut joi Rusiei să respecte suveranitatea Kazahstanului. Pe de altă parte, Rusia și aliații săi din țările ex-sovietice au trimis parașutiști pentru a domoli haosul din Almatî. Violențele s-au soldat cu zeci dce morți și sute de răniți.

De asemenea, Comisia Europeană, executivul UE a făcut apel către reținere din partea tuturor aliaților. Josep Borrell a avertizat că prezența trupelor străine în Kazahstan trebuie privită cu mare prudență. Cu toate acestea, autoritățile au precizat că au  suspendat temporar intrarea cetăţenilor străini în țară.

„Violenţa trebuie să înceteze. Cerem reţinere tuturor părţilor şi o soluţionare paşnică a situaţiei. Evident, UE este pregătită şi dispusă să sprijine un dialog în ţară”, a declarat un purtător de cuvânt al UE.

Zeci de protestatari uciși în Kazahstan

Protestatarii au vizat, de asemenea, primăria din Almatî și principalul aeroport al Kazahstanului. În același timp, forețele de ordine au folosit tunuri cu apă pentru a separa mulțimea.

Zeci de atacatori au fost „eliminați” după ce au încercat să ia cu asalt clădirile poliției din oraș. Aproximativ 1.000 de persoane au fost rănite în tulburări, 400 fiind tratate la spital și 62 la terapie intensivă.

Președintele Kassym-Jomart Tokayev a impus o stare de urgență la nivel național, care include o oprire de acces și interzicerea adunărilor în masă. De asemenea, l-a concediat pe puternicul său predecesor, Nursultan Nazarbayev. Acesta deținea un rol de securitate națională de când a demisionat din funcția de președinte, iar întregul guvern a demisionat și el. De asemenea, Nazarbayev era un cunoscut aliat al lui Vladimir Putin.

Președintele Tokayev a acuzat „bande teroriste” pregătite în străinătate că se află în spatele problemelor. Din acest motiv a spus că a cerut ajutor de la CSTO. Actualul președinte al CSTO, premierul armean Nikol Pashinyan, a declarat că alianța va trimite forțe de menținere a păcii „pentru o perioadă limitată de timp”.

Videoclipul difuzat de presa rusă a arătat un număr mic de soldați ruși urcându-se într-un avion de transport militar. Potrivit alianței, forța de menținere a păcii va fi desfășurată pentru a ajuta la protejarea instalațiilor de stat și militare din Kazahstan.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Un simulator de reactor nuclear va fi instalat la Universitatea Politehnica

Un simulator de reactor nuclear, oferit de Statele Unite, va fi instalat la Universitatea Politehnica din București. Această inițiativă face parte din Programul FIRST...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 90: Lavrov spune că Moscova nu este sigură că are nevoie de relațiile cu Occidentul

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Moscova va lua în considerare ofertele din partea Occidentului pentru a restabili legăturile şi va...

Djokovic, debut cu dreptul la Roland Garros

Novak Djokovic, numărul unu mondial şi deţinătorul trofeului, s-a calificat fără probleme în turul secund al turneului de Mare Şlem de la Roland Garros,...
Ultima oră
Pe aceeași temă