9 C
București
luni, 29 noiembrie 2021
AcasăȘtirile zileiInternaționalVIDEO: Cel mai căutat traficant de droguri din Columbia, Otoniel, a fost...

VIDEO: Cel mai căutat traficant de droguri din Columbia, Otoniel, a fost capturat

Cel mai căutat traficant de droguri din Columbia și liderul celei mai mari bande criminale din țară, Otoniel, a fost arestat, relatează BBC.

Dairo Antonio Úsuga, cunoscut și sub numele de Otoniel, a fost capturat sâmbătă după o operațiune comună a armatei, forțelor aeriene și poliției.

Guvernul Columbian a oferit o recompensă de 800.000 de dolari (582.000 de lire sterline) pentru informații despre locul unde se află, în timp ce SUA au acordat o recompensă de 5 milioane de dolari.

Președintele Iván Duque a salutat capturarea lui Otoniel într-un mesaj video televizat.

„Aceasta este cea mai mare lovitură împotriva traficului de droguri din țara noastră din acest secol”, a spus el. „Această lovitură este comparabilă doar cu prinderea lui Pablo Escobar în anii 1990”.

Cum a fost prins Otoniel ?

Otoniel a fost capturat în ascunzătoarea sa din provincia Antioquia, în nord-vestul Columbiei, aproape de granița cu Panama.

Operațiunea a implicat 500 de militari sprijiniți de 22 de elicoptere. Un ofițer de poliție a fost ucis.

Otoniel a folosit o rețea de case rurale pentru a se deplasa și a evita autoritățile. Nu a folosit niciun telefon, bazându-se în schimb pe curieri pentru comunicare.

Dar locația lui în momentul capturii a fost stabilită cu precizie acum două săptămâni, a spus ziarul El Tiempo.

Șeful poliției, Jorge Vargas, a spus că mișcările lui Otoniel au fost urmărite de peste 50 de experți IT, folosind imagini din satelit. Agențiile SUA și Marea Britanie au fost implicate în căutare.

Forțele armate ale Columbiei au postat ulterior o fotografie, în care soldații îl păzesc pe Otoniel, care era încătușat și purta cizme de cauciuc.

Au existat mai multe operațiuni uriașe care au implicat mii de ofițeri pentru capturarea cacestui în ultimii ani, dar până acum niciuna nu a avut succes.

Cât de puternic este „Clanul Golfului”, condus de Otoniel ?

Otoniel a devenit șeful Clanului Golfului, cunoscut anterior ca Clanul Usuga, după ce liderul anterior. fratele său, a fost ucis de poliție într-un raid la o petrecere de Revelion în urmă cu aproape 10 ani.

Forțele de securitate din Columbia au etichetat clanul drept cea mai puternică organizație criminală a țării, în timp ce autoritățile din SUA o descriu drept „puternic înarmat și extrem de violent”.

Clanul, care operează în multe provincii și are legături internaționale extinse, este implicat în trafic de droguri și persoane, exploatarea ilegală a aurului.

Are aproximativ 1.800 de membri înarmați, care sunt recrutați în principal din grupurile paramilitare de extremă dreapta. Mai mulți membri au fost arestați în Argentina, Brazilia, Honduras, Peru și Spania.

Banda controlează mai multe rute folosite pentru contrabandă cu droguri din Columbia, SUA și până în Rusia.

Guvernul columbian, totuși, crede că și-a redus numărul de conducători în ultimii ani, forțându-i să se ascundă în regiuni îndepărtate.

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru, jurnalist la România Liberă din 2021. Noi începuturi, mult dinamism și multă speranță.
Cele mai citite

Schimbarea din administrație, marea deziluzie

A trecut mai bine de un an de la schimbarea celei mai mari părți a administrației publice locale din Capitală. Bucureștenii au sperat într-o schimbare...
Ultima oră
Pe aceeași temă