3.6 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInternaționalVenezuela: Parlamentul European vrea sancţiuni noi

Venezuela: Parlamentul European vrea sancţiuni noi

Într-un text fără caracter obligatoriu adoptat cu 455 de voturi pentru (cu 85 împotrivă şi 105 abţineri), eurodeputaţii reuniţi la Strasbourg au cerut ”Consiliului European, statelor membre să adopte noi sancţiuni care vizează autorităţile de stat responsabile de încălcarea drepturilor omului şi de represiune”.

Mai exact, eurodeputaţii consideră că ”autorităţile UE ar trebui să restricţioneze circulaţia acestor persoane şi a familiilor lor, să îngheţe activele acestora şi să le suspende vizele”, potrivit unui comunicat de presă al PE. De asemenea, ei îşi reiterează “sprijinul deplin pentru preşedintele interimar legitim, Juan Guaido”, notează sursa citată.

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a ameninţat deja marţi regimul lui Nicolas Maduro că va extinde lista oficialilor sancţionaţi în cazul în care negocierile actuale purtate în Barbados sub auspiciile Norvegiei nu dau rezultate.

Mai multe personalităţi din regimul lui Nicolas Maduro au deja interdicţie de şedere şi activele lor în UE au fost confiscate. Pentru a adopta noi sancţiuni este necesară unanimitatea statelor membre ale UE .

Chiar dacă nu are nicio putere reală în materie diplomatică, Parlamentul European a adoptat deja mai multe rezoluţii care condamnă criza din Venezuela, aceasta fiind prima din noua legislatură.

Noul Parlamentul European, rezultat în urma alegerilor din luna mai, îl are acum în rândurile sale şi pe spaniolul Leopoldo Lopez Gil (PPE, dreapta), tatăl lui Leopoldo Lopez, un opozant venezuelean refugiat la reşedinţa ambasadorului Spaniei la Caracas.

Dialogul dintre guvernul şi opoziţia din Venezuela a fost reluat între 8 şi 10 iulie în Barbados sub auspiciile Norvegiei, în cadrul discuţiilor fiind convenită şi crearea unei platforme de dialog care să funcţioneze “în mod permanent şi rapid” pentru a se putea ajunge la un acord.

Cele mai citite

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...
Ultima oră
Pe aceeași temă