10.4 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021

Venezuela: Parlamentul dă undă verde pentru intervenţii străine

Textul ‘a fost aprobat în unanimitate şi promulgat’, a declarat preşedintele parlamentului, Juan Guaido, la finalul votului, în cursul unei şedinţe organizate într-o piaţă din Caracas, la exact şase luni după ce opozantul s-a autoproclamat preşedinte interimar.

Votul urmează să permită Venezuelei să reintegreze TIAR, la şapte ani după ce fostul preşedinte Hugo Chavez a decis retragerea ţării. TIAR a fost ratificat de majoritatea ţărilor americane la începutul Războiului Rece. Juan Guaido, recunoscut preşedinte interimar de peste 50 de ţări, nu respinge ideea unei intervenţii militare străine pentru înlăturarea lui Nicolas Maduro de la putere. Opozantul îl consideră ‘uzurpator’ din cauza alegerilor ‘frauduloase’, în opinia sa, câştigate anul trecut de preşedintele socialist.

Aprobarea finală va reveni OSA

Marţi, Juan Gauido a avertizat că TIAR ‘nu are nimic fermecat. Nu este un buton pe care apeşi şi rezolvă totul de pe o zi pe alta’. ‘Va trebui să construim sprijinul altor ţări din regiune pentru a pune în aplicare acest mecanism iar aprobarea finală va reveni OSA’, Organizaţia Statelor Americane, a declarat el recent. Votul pozitiv al deputaţilor nu înseamnă o revenire automată a Venezuelei în TIAR. Deciziile pe care le iau aceştia sunt toate considerate nule de Curtea Supremă în ultimii trei ani. În practică, Adunarea Naţională este înlocuită de o Constituantă alcătuită numai din fideli ai lui Nicolas Maduro.

TIAR, din care Bolivia, Ecuadorul şi Nicaragua de asemenea s-au retras, este criticat ca fiind un instrument de influenţă a Statelor Unite în America Latină. Cu prilejul retragerii lor, în 2012, cele trei ţări au declarat că tratatul şi-a arătat limitele odată cu Războiul Malvinelor, în 1982, dintre Argentina şi Marea Britanie. Statele Unite au păstrat atunci o poziţie de neutralitate, reaminteşte AFP.

Ultima oră
Pe aceeași temă