9.6 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021

Veneția interzice pătrunderea navelor de croazieră în centrul orașului

Anunțul a fost făcut de guvernul italian marți, susținând că de la data de 1 august, marile nave care transportă anual milioane de turiști, nu vor mai putea intra în bazinul San Marco, pe canalul San Marco sau pe canalul Giudecca din Veneția. Decizia a fost luată în urma unui avertisment clar din partea UNESCO, trăgând un semnal de alarmă în ceea ce privește viitorul și siguranța orașului. Prim-ministrul Mario Draghi este deschis către „o etapă importantă pentru conservarea lagunei veneţiene”, care a fost supusă zeci de ani unei presiuni adusă de pacheboturilor pline cu turiști. 

Activiștii de mediu și apărătorii patrimoniului denunţă de ani buni flagelul navelor mari, care reprezintă o amenințare pentru ecosistemul lagunei și fundațiile din centrul istoric. Discuțiile pe această temă au început încă de luna trecută, când după o pauză semnificativă generată de pandemia de coronavirus, navele au început să aducă, din nou, turiști.

Astfel, navele de peste 25.000 de tone, de peste 180 de metri lungime, de 35 de metri înălţime sau ale căror emisii conţin peste 0,1% vor fi interzise în centrul istoric din Veneția. Acestea vor  trebui să acosteze în portul industrial Marghera, care va fi special amenajat în acest sens. Pe de altă parte, accesul navelor mici, cu aproximativ 200 de persoane, va fi permis în centrul orașului.

Măsurile vin din dorința de a salva și păstra orașul în siguranță. Ministrul culturii şi al patrimoniului, Dario Franceschini, a precizat că vrea să  „evite riscul concret al înscrierii oraşului pe lista patrimoniului în pericol”.

 

Ultima oră
Pe aceeași temă