7.4 C
București
luni, 25 octombrie 2021

Valentin Hotea: Filmul „Roxanne” a pornit de la o întâmplare REALĂ

Valentin Hotea, regizorul filmului „Roxanne”, care are premiera în cinematografele din România vineri, spune că acţiunea acestui lungmetraj porneşte de la o întâmplare reală pe care a trăit-o în timpul liceului, transmite Mediafax.

„Roxanne” spune povestea lui Tavi Ionescu, în vârstă de 38 de ani, căruia încă îi place să copilărească. El îşi împarte viaţa între grafica pe calculator, o mamă bolnavă şi Oana, care încă speră ca el să se implice în relaţia lor. Pentru Tavi, totul se va complica însă din ziua în care se hotărăşte să-şi ceară dosarul de la Securitate. Inspirat din experienţa personală a regizorului, filmul vorbeşte despre consecinţele unor greşeli din trecut care ne afectează viaţa de acum, dar şi vieţile generaţiilor viitoare.

Citeşte şi „Poziţia copilului”, de Netzer, ar putea fi nominalizat la Oscarul pentru film străin

Valentin Hotea, care debutează în regia de lungmetraj cu „Roxanne”, a declarat că este foarte interesat să vadă cum va fi perceput filmul de public. „Filmul porneşte de la o întâmplare reală, dar doar atât, restul e ficţionalizat, păstrând însă nişte repere, nişte personaje. Întâmplarea reală este că eram în liceu, în 1985, şi am făcut o dedicaţie la Europa Liberă, împreună cu un grup de colegi de la liceul la care eram. Am fost foarte liniştit că fac ceva foarte interesant, până când, într-o bună zi, au început să dispară colegi din clasă şi să fie un fior foarte rece prin liceu, pentru că Securitatea făcea vizite. Într-o bună zi a venit şi rândul meu. M-au luat, m-au băgat în maşină şi m-au dus unde e acum sediul Poliţiei Capitalei. M-au luat la întrebări, la percheziţii, la ameninţări. A fost interesant”, a spus regizorul Valentin Hotea.

„Roxanne” a avut premiera mondială pe 16 august, în secţiunea competiţională Cineasti del presente a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno. În avanpremieră în România, „Roxanne” a fost proiectat la Festivalul Internaţional de Film Anonimul de la Sfântu Gheorghe.

Ultima oră
Pe aceeași temă