8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalVaccinurile, noul motiv de dispută între UE și Marea Britanie

Vaccinurile, noul motiv de dispută între UE și Marea Britanie

 În contextul tensiunilor, cele mai puternice după Brexit, ambasadorul UE, Joao Vale de Almeida, a refuzat convocarea la Ministerul britanic de Externe.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a acuzat Marea Britanie şi Statele Unite de interzicerea exporturilor de vaccinuri, subliniind că Uniunea Europeană a exportat vaccinuri în numeroase ţări, inclusiv în Israel. De asemenea, Charles Michel a declarat că Uniunea Europeană este “cea mai integrantă putere mondială”, subliniind că nu utilizează vaccinurile în scop propagandistic, precum Rusia ori China.

“Sunt nedumerit să aflu că Europa este acuzată că nu acţionează în solidaritate. (…) Încă de la început, Europa a fost cel mai activ avocat în sensul unei reacţii internaţionale (…). Nu trebuie să ne lăsăm induşi în eroare de China şi Rusia, care au regimuri cu valori mai puţin dezirabile decât noi, organizând operaţiuni foarte limitate, dar cu publicitate amplă, pentru aprovizionarea altora cu vaccinuri”, afirmă Charles Michel, conform Consiliului European.

“De asemenea, sunt şocat să aud acuzaţii de «naţionalism al vaccinării» la adresa UE. Acţiunile nu mint. Marea Britanie şi Statele Unite au impus imediat interdicţii asupra exportării vaccinurilor şi componentelor de vaccinuri. Dar Uniunea Europeană, regiunea cu cea mai mare capacitate de producţie de vaccinuri din lume, doar a implementat un sistem de control asupra exporturilor de doze produse în UE. (…) UE nu a oprit deloc exporturile. (…) Spre exemplu, operaţiunea de vaccinare din Israel, care are o populaţie de nouă milioane de locuitori, a fost un succes. Israelul are capabilităţi ştiinţifice incontestabile. Dar nu a dezvoltat, nici nu a produs vreun vaccin. Cele mai multe tehnologii de vaccinare au fost iniţiate ori dezvoltate în Europa. Cele mai multe doze cu care Israelul a efectuat programul masiv de vaccinare au fost trimise din Belgia”, a subliniat Charles Michel, notând că UE este un “exportator” de vaccinuri şi “cea mai integrantă putere mondială”.

UE va dona surplusul vaccinurilor. Acuze la adresa Marii Britanii și a SUA că blochează exportul vaccinurilor

“UE a pre-comandat peste două miliarde de doze, mai mult decât dublu faţă de necesarul vaccinării întregii populaţii. Surplusul va fi donat ţărilor partenere şi unor regiuni ale lumii, ceea ce va face posibilă vaccinarea a sute de milioane de oameni. În acest fel, Europa îşi va promova activ valorile prin acţiuni specifice puternice, mai ales în regiuni în care avem legături strategice, precum ţările Parteneriatului Estic, inclusiv Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, unde am fost săptămâna trecută. Sau în America Latină şi Africa, unde am vizitat Rwanda şi Kenya zilele trecute şi unde au fost livrate vaccinuri sau vor fi livrate în scurt timp primele transporturi”, a insistat Charles Michel.

Marea Britanie reacţionează vehement la acuzaţiile privind interzicerea exporturilor de vaccinuri

“Este complet fals. Guvernul britanic nu a blocat exporturile de vaccinuri sau componente de vaccin”, a afirmat Dominic Raab, ministrul britanic de Externe, citat de BBC News.

Joao Vale de Almeida, ambasadorul UE la Londra, a fost convocat la Ministerul britanic de Externe “pentru stabilirea clară a situaţiei”, dar, potrivit publicaţiei Express, a refuzat invitaţia. În schimb, la întrevedere va participa Nicole Mannion, adjunctul ambasadorului UE. Oficiali europeni au declarat că Joao Vale de Almeida nici măcar nu se află la Londra “zilele acestea”, în contextul în care Marea Britanie a refuzat să îi acorde imunitate diplomatică totală, pe fondul tensiunilor post-Brexit. Marea Britanie refuză să îi acorde statut diplomatic deplin ambasadorului UE la Londra, Joao Vale de Almeida, argumentând că acest lucru ar însemna echivalarea rolului reprezentantului unei organizaţii internaţionale cu cel al ambasadorilor naţiunilor. Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, a denunţat refuzul Marii Britanii de recunoaştere a statutului diplomatic deplin al ambasadorului european, cerând Guvernului de la Londra să rezolve problema.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...

România va primi gaze din Qatar, ca alternativă la gazele din Azerbaidjan

România va primi gaz natural lichefiat din Qatar, ca alternativă la producția autohtonă și la gazele pe care România le va primi din Azerbaidjan. Acest...
Ultima oră
Pe aceeași temă