16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalUrsula von der Leyen a ținut un discurs în Parlamentul European despre...

Ursula von der Leyen a ținut un discurs în Parlamentul European despre Starea Uniunii Europene

Comisia a propus noi măsuri pentru viitorii ani

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ținut un discurs în ședința anuală de la Parlamentul European, în care a prezentat Starea Uniunii Europene. Aceasta a vorbit despre provocările cu care s-a confruntat UE, dar și despre măsurile propuse pentru viitor.

Ursula von der Leyen a prezentat miercuri, în fața Parlamentului European, situația actuală în care se regăsește Uniunea Europeană și impactul  activității Comisiei din ultimul an. În discursul său, președinta Comsiei Europene a dezvoltat mai multe aspecte, printre care campania de vaccinare anti-Covid-19, planul de redresare economică, provocările cu care s-au confruntat europenii în ultimul an, lupta împotriva schimbărilor climatice, agenda privind digitalizarea și Conferința privind viitorul Europei.

200 de milioane de vaccinuri suplimentare

Astfel, oficialul european a anunțat că s-a angajat să accelereze ritmul de vaccinare anti-Covid-19 la nivel global  oferind încă 200 de milioane de vaccinuri pentru ţări din afara UE, pe lângă cele 250 de milioane de doze deja promise. Ursula von der Leyen a subliniat faptul că și anul care vine va reprezenta o provocare în contextul pandemiei de coronavirus și îi îndeamnă pe europeni să se vaccineze, pentru a nu se tranforma într-o „pandemie a nevaccinaților”.

Deși și-a exprimat îngrijorarea pentru reticența oamenilor de a se imuniza împotriva coronavirusului cu serurile autorizate, aceasta a afirmat că „Europa este pregătită”, iar Comisia va asigura încă 1,8 miliarde de doze suplimentare. De asemenea, președinta Comisiei a propus o nouă misiune de pregătire și reziliență în materie de sănătate pentru întreaga UE, iar aceasta ar trebui să fie susținută de o investiție din cadrul „Echipei Europa” în valoare de 50 de miliarde de euro până în 2027.

Un nou Act european privind cipurile

Șefa Executivului European a anunțat și un nou Act european privind cipurile, în urma crizei semiconductorilor. Într-o lume în care tehnologia a avansat într-un ritm amețitor, iar multe dispozitive uzuale funcționează pe baza microcipurilor, UE dorește să se concentreze pe producția sa și să nu mai depindă de cipuri de ultimă generație fabricate în Asia. Pentru ca propunerea să fie tranformată în realitate, von der Leyen a susținut că „ avem nevoie de o politică europeană de apărare cibernetică, inclusiv de o legislație privind standardele comune, în cadrul unui nou Act european privind reziliența cibernetică.”

Ajutorul oferit poporului afgan

Una dintre cele mai delicate probleme menționate în cadrul discursului său a fost cea a poporului afgan. În urma preluării puterii de către talibani, milioane de cetățeni din Afganistan depind de ajutoarele umanitare străine. Aceasta a spus că UE va prezenta în următoarele săptămâni un nou pachet de ajutor pentru poporul afgan. Oficialul european și-a arătat îngrijorarea pentru situația femeilor din sistemul judiciar, care se tem pentru viața lor din cauza talibanilor care le condamnă deciziile: „mă gândesc mai ales la judecătoarele care stau acum ascunse, temându-se de bărbații pe care i-au trimis la închisoare. Ele sunt în pericol din cauza contribuției pe care au adus-o la apărarea justiției și a statului de drept”. 

Președinta Comisiei a făcut apel către țările membre UE să își arate sprijinul pentru populația afgană, greu pusă la încercare și a anunțat că UE va suplimenta ajutorul umanitar cu 100 de milioane de euro.

Infrastructură de calitate și conexiuni cu alte țări

În ceea ce privește infrastructura, Ursula von der Leyen a declarat că UE trebuie să „acționeze mai inteligent” pe viitor. Prin urmare, o nouă strategie privind conectivitatea, denumită „Global Gateway” urmează să fie prezentată în detaliu în curând. Blocul comunitar urmărește să facă parteneriate cu state din întreaga lume și să investească în structuri de calitate, care să conecteze bunuri, persoane și servicii la nivel mondial. Toate acestea în timp ce independența rămâne intactă.

Un exemplu de proiect oferit de șefa Executivului European a fost parteneriatul cu Africa în vederea creării unei piețe pentru hidrogenul verde care să conecteze cele două țărmuri ale Mediteranei. De asemenea, începând din această vară, un nou cablu din fibră optică subacvatic conectează Brazilia și Portugalia.

În ceea ce privește redresarea economică, potrivit acesteia, blocul european va investi prin programul NextGenerationEU atât în refacerea pe termen scurt, cât şi în prosperitatea pe termen lung.

Sprijin financiar pentru combaterea schimbărilor climatice

Schimbările climatice au produs dezastre la scară mondială. Astfel, Uniunea Europeană își va spori sprijinul financiar pentru a ajuta ţările mai sărace să lupte împotriva schimbărilor climatice, după ce unele au suferit pierderi colosale din cauza incendiilor de vegetație și a inundațiilor. Comisia va aloca o sumă suplimentară de 4 miliarde de euro pentru finanţarea combaterii schimbărilor climatice până în 2027. Totodată, UE se angajează să dubleze finanţarea pentru a proteja natura şi să oprească declinul biodiversităţii la nivel mondial.

Pe tot parcursul discursului său, Ursula von der Leyen a menționat în repetate rânduri ideea de independență a Uniunii Europene din mai multe puncte de vedere. Dincolo de planurile referitoare la redresarea economică și propriile producții, aceasta a declarat că blocul comunitar trebuie să poată interveni și militar fără ajutorul Statelor Unite, însă îi lipseşte voinţa politică.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Raed Arafat trimite o echipă de experți la Slănic Prahova în urma surpării de teren

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, a precizat joi că o echipă de experţi urmează să ajungă la Slănic Prahova pentru a evalua...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...
Ultima oră
Pe aceeași temă