18 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

UNESCO doreşte să se angajeze în reconcilierea intercoreeană

„UNESCO doreşte să se angajeze pentru a sprijini eforturile de reconciliere intercoreeană prin proiecte concrete”, a declarat dna Azoulay după o întâlnire cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in la Paris.

Aceste proiecte au primit „acordul deplin” al preşedintelui Moon, potrivit anturajului doamnei Azoulay. Ele ar urma să fie prezentate Coreii de Nord, iar în cazul unui acord ar putea fi puse rapid în aplicare.

UNESCO sugerează mai ales candidaturi comune ale celor două ţări pentru patrimoniul mondial, în special imaterial, de la tradiţii populare la sport, precum lupta coreeană.

O zonă de biosferă ar putea fi creată şi în DMZ, „no man’s land”, cu o lăţime de 4 km şi o lungime de 248 km, de-a lungul frontierei intercoreene, unde natura şi-a redobândit drepturile în mai multe decenii de Război Rece.

Zona, în care se găsesc multe specii de animale şi plante, adesea rare şi endemice, este ameninţată de dezvoltarea economică şi de perspectiva păcii în peninsulă. Securizată de un zid de sârmă ghimpată, un covor de mine şi mii de soldaţi de ambele părţi, ea se numeşte în mod paradoxal „zonă demilitarizată” (DMZ).

De asemenea, se va lucra la redactarea unui dicţionar etimologic coreean, „care reuneşte limba coreeană din Nord şi Sud”, diferenţiată puţin în ultimii 70 de ani, potrivit dnei Azoulay.

Ultima oră
Pe aceeași temă