23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalUnde va ataca Iranul SUA. Ce provocare militară a lansat recent la...

Unde va ataca Iranul SUA. Ce provocare militară a lansat recent la adresa ei

Comunicaţii interceptate în ianuarie de Agenţia pentru Securitate Naţională din SUA arată că oficiali din cadrul Gardienilor Revoluţiei au evocat posibilitatea atacării Bazei militare Fort McNair, situată în centrul oraşului Washington. Oficialii militari iranieni au discutat despre posibilitatea lansării unui atac de tipul celui care a vizat în anul 2000 distrugătorul american USS Cole, în Yemen, un incident soldat cu 17 morţi.

În plus, oficialii iranieni au evocat posibilitatea asasinării generalului american Joseph M. Martin, locţiitor al şefului Statului Major al Armatei SUA, au declarat doi oficiali americani, sub protecţia anonimatului.

Conversaţiile interceptate au avut loc între membri ai Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei, tema discuţiilor fiind opţiunile militare pentru riposte la asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani de către SUA în Bagdad, capitala Irakului, în 2020.

În contextul ameninţărilor, Armata americană a cerut suplimentarea măsurilor de securitate în jurul bazei Fort McNair. Însă oficialii municipali din capitala Statelor Unite contestă planul Armatei de extindere a zonei de securitate în jurul bazei militare pe o lungime cuprinsă între 75 şi 150 de metri de la ţărm, pe Canalul Washington.

Americanii se abțin de la a răspunde acestei provocări

Pentagonul, Consiliul prezidenţial pentru Securitate Naţională şi Agenţia pentru Securitate Naţională (NSA) nu au făcut niciun comentariu pe această temă.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.

Preşedintele Joseph Biden a semnalat că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului. Însă preşedintele Hassan Rohani a transmis că Iranul va reveni la respectarea în totalitate a angajamentelor asumate prin Acordul nuclear din 2015 doar dacă Statele Unite anulează sancţiunile.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă