11.1 C
București
joi, 23 septembrie 2021

Un raport republican susține că virusul Covid-19 s-a scurs din laboratorul din China

Raportul, citat de Reuters, a prezentat, de asemenea, „dovezi ample” conform cărora oamenii de știință ai Institutului de Virologie din Wuhan (WIV) – ajutați de experți americani și fonduri guvernamentale chineze și americane – lucrau la modificarea coronavirusurilor pentru a infecta oamenii și o astfel de manipulare ar putea fi ascunsă.

Reprezentantul Mike McCaul, republican de top din Comisia pentru afaceri externe a Camerei, a publicat raportul personalului republican al grupului. Acesta a cerut o investigație bipartidă asupra originilor pandemiei de coronavirus COVID-19, care a ucis până în prezent peste 4,4 milioane de oameni din întreaga lume.

China neagă acuzațiile potrivit cărora ar fi implicată în modificarea genetică a unui coronavirus scurs din laboratorul din Wuhan – unde au fost detectate primele cazuri COVID-19 în 2019 – o teorie de vârf, dar nedovedită în rândul unor experți. De asemenea, Beijingul neagă acuzațiile de acoperire a acestor informații.
 
Alți experți suspectează că pandemia a fost cauzată de un virus animal transmis probabil oamenilor într-o piață de fructe de mare din apropierea WIV.
„Credem acum că este timpul să respingem complet piața umedă din China ca sursă a provenienței virusului”, se arată în raport.
Totodată, acesta informează: „De asemenea, credem că preponderența dovezilor demonstrează că virusul «a scăpat» din laboratorul WIV și că a făcut-o cu ceva timp înainte de 12 septembrie 2019.”
Raportul a citat ceea ce a numit informații noi și sub raportate despre protocoalele de siguranță ale laboratorului, inclusiv o cerere din iulie 2019 pentru o revizie de 1,5 milioane de dolari a unui sistem de tratare a deșeurilor periculoase pentru instalație, care avea mai puțin de doi ani.
În aprilie, agenția de informații din SUA a declarat că este de acord cu consensul științific că virusul nu a fost creat de om sau modificat genetic.
În mai, președintele american Joe Biden a ordonat agențiilor de informații americane să-și accelereze cercetările în vânătoarea pentru descoperirea originilor virusului și să raporteze în 90 de zile.
O sursă familiarizată cu evaluările actuale de informații a declarat, potrivit Reuters, că din câte se pare comunitatea de informații din SUA nu a ajuns la nicio concluzie dacă virusul provine de la animale sau de la WIV.
Totuși, informațiile din raport susțin cea mai controversată teorie care circulă fără a fi infirmată, dar nici confirmată în totalitate încă de la apariția virusului.  Cu toate acestea, comunitatea științifică a rămas divizată în acest sens. La începutul lunii iunie, descoperirile DRASTIC, un grup diferit de „amatori”, s-au alăturat dezbaterii după ce au pus cap la cap informații disponibile în domeniul public pentru a sprijini teoria scurgerilor din laborator. DRASTIC a descoperit că WIV lucra activ cu virusurile descoperite într-o peșteră de lilieci din China, „folosind protocoale de siguranță inadecvate, în moduri care ar fi putut declanșa pandemia și că laboratorul și autoritățile chineze au depus eforturi mari pentru a ascunde aceste activități ”. Se pare că primele cazuri de Covid-19 apăruseră „săptămâni înainte de focarul declanșat în piața umedă Huanan, care se credea cândva că este punctul zero”.

Ultima oră
Pe aceeași temă