14.5 C
București
joi, 23 septembrie 2021

Un partid din Noua Zeelandă vrea să schimbe numele țării în Aotearoa

Partidul vrea să revină la limba maori

Un partid politic din Noua Zeelandă a întemeiat o petiție prin care vrea să schimbe numele țării în Aotearoa. Formaţiunea Te Pati Maori dorește ca până în anul 2026, toate comunele și orașele să poarte numele în limba maori.

Noua Zeelandă s-ar putea transforma în Aotearoa, care înseamnă „ţinutul lungului nor alb”. Denumirea este frecvent folosită, însă are o istorie controversată. Se crede că numele a fost folosit doar pentru North Island, una dintre cele două insule principale. Prin urmare, numele nu era atribuit întregii țări.

Partidul  Te Pati Maori dorește ca în următorii 4 ani, toate orașele și comunele din țară să se redenumească în limba maori. Te Reo Maori a devenit una din limbile oficiale ale Noii Zeelande în iulie 1987.

„Este timpul ca Te Reo Maori să-şi reia locul binemeritat ca prima limbă oficială a acestei ţări. Suntem un stat polinezian, suntem Aotearoa. Tangata whenua (indigenii) sunt sătui ca numele noastre ancestrale să fie maltratate şi ignorate. Suntem în secolul XXI, acest lucru trebuie să se schimbe”, a spus Rawiri Waititi, unul dintre liderii partidului.

De asemenea, Debbie Ngarewa-Packer a susținut că schimbările de nume şi „impunerea unei agende coloniale în sistemul de educaţie” au făcut ca nivelul de fluenţă în limba maori să se prăbuşească de la 90% în 1910 la 26% în 1950. În prezent, rata este de 20%.

Numele Aotearoa este deja folosit de companii și departamente guvernamentale. De asemenea, denumirea se regăsește și în pașapoarte.

Ultima oră
Pe aceeași temă