13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalUn partid din Noua Zeelandă vrea să schimbe numele țării în Aotearoa

Un partid din Noua Zeelandă vrea să schimbe numele țării în Aotearoa

Partidul vrea să revină la limba maori

Un partid politic din Noua Zeelandă a întemeiat o petiție prin care vrea să schimbe numele țării în Aotearoa. Formaţiunea Te Pati Maori dorește ca până în anul 2026, toate comunele și orașele să poarte numele în limba maori.

Noua Zeelandă s-ar putea transforma în Aotearoa, care înseamnă “ţinutul lungului nor alb”. Denumirea este frecvent folosită, însă are o istorie controversată. Se crede că numele a fost folosit doar pentru North Island, una dintre cele două insule principale. Prin urmare, numele nu era atribuit întregii țări.

Partidul  Te Pati Maori dorește ca în următorii 4 ani, toate orașele și comunele din țară să se redenumească în limba maori. Te Reo Maori a devenit una din limbile oficiale ale Noii Zeelande în iulie 1987.

“Este timpul ca Te Reo Maori să-şi reia locul binemeritat ca prima limbă oficială a acestei ţări. Suntem un stat polinezian, suntem Aotearoa. Tangata whenua (indigenii) sunt sătui ca numele noastre ancestrale să fie maltratate şi ignorate. Suntem în secolul XXI, acest lucru trebuie să se schimbe”, a spus Rawiri Waititi, unul dintre liderii partidului.

De asemenea, Debbie Ngarewa-Packer a susținut că schimbările de nume şi “impunerea unei agende coloniale în sistemul de educaţie” au făcut ca nivelul de fluenţă în limba maori să se prăbuşească de la 90% în 1910 la 26% în 1950. În prezent, rata este de 20%.

Numele Aotearoa este deja folosit de companii și departamente guvernamentale. De asemenea, denumirea se regăsește și în pașapoarte.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...

Rețea pakistaneză de trafic de migranți, destructurată în România

O investigație transfrontalieră condusă de Poliția Română (Poliția Română), sprijinită de Europol și la care au participat poliția austriacă (Landeskriminalamt Salzburg) și Forțele carabinierilor...

Un rapper iranian a fost condamnat la moarte

Rapper-ul iranian Toomaj Salehi a fost condamnat la moarte astăzi, 24 aprilie 2024. Starul este acuzat că are legătură cu tulburările din Iran din...
Ultima oră
Pe aceeași temă