3.6 C
București
marți, 18 ianuarie 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalSistemul Lucan. Un israelian acuzat că patrona o rețea de trafic de...

Sistemul Lucan. Un israelian acuzat că patrona o rețea de trafic de organe a fost arestat în Cipru

Suspectul, prezentat cu iniţialele M.H., a fost arestat acum câteva zile în Cipru în baza unui mandat internaţional, a precizat purtătorul de cuvânt al poliţiei Baki Kelani.

Potrivit presei locale, este vorba de Moshe Harel, căutat din 2010 de autorităţile din Kosovo şi inculpat de asemenea de cele din Tel Aviv în 2015, alături de alţi şase israelieni, pentru presupusa lor apartenenţă la o reţea internaţională de trafic de organe şi grefe ilegale în Kosovo, Azerbaidjan, Sri Lanka şi Turcia.

În 2013, un tribunal european din Kosovo a condamnat cinci medici kosovari la pedepse de până la opt ani de închisoare pentru trafic de organe în Kosovo, într-un caz datând din 2008 şi având ramificaţii în diverse ţări din Europa, America de Nord şi Orientul Mijlociu.

În 2016, Curtea supremă din Kosovo a anulat însă acel verdict şi a cerut un nou proces, care este în curs.

Conform procuraturii, la clinica Medicus din apropiere de Pristina au avut loc peste 30 de cazuri de prelevare şi transplant ilegal de rinichi în condiţii ilegale. Clinica a fost închisă în 2008, la izbucnirea scandalului. Donatorilor, care erau recrutaţi din Europa şi Asia centrală, li se promiteau câte 15.000 de euro, în timp ce beneficiarii operaţiilor erau dispuşi să dea până la 100.000 de euro pentru o astfel de intervenţie. Potrivit actului de acuzare, Moshe Harel era „creierul” reţelei, iar medicul turc Yusuf Ercin Sonmez, care încă nu a fost prins, ar fi fost cel care efectua intervenţiile.

Într-un raport publicat în 2011 cu privire la un presupus trafic de organe care ar fi avut în timpul războiului din Kosovo în 1998-1999 sub auspiciile gherilei kosovare, raportorul Consiliului Europei Dick Marty a evocat o legătură între respectivul trafic şi „cazul contemporan” de la clinica Medicus. Raportorul CoE a pus accentul atunci pe rolul jucat de Hashim Thaci, fost lider politic al UCK (Armata de eliberare din Kosovo) şi actual preşedinte kosovar.

Un tribunal special format din judecători şi procurori internaţionali creat la Haga în urma raportului lui Marty urmează să anunţe în scurt timp primele inculpări.

Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

18 echipe, salvarea lui Dinamo, dar și a fotbalului românesc

Discuțiile despre o nouă creștere a numărului de echipe din Liga I le-a dat motiv rivalilor lui Dinamo să invoce o “dedicație”. Să nu trecem...
Ultima oră
Pe aceeași temă