22.4 C
București
sâmbătă, 18 septembrie 2021

Un fost președinte al Franței propune excluderea Turciei din NATO

François Hollande, fost președinte al Franței între anii 2012 – 2017, propune conducerii Alianței Atlantice să ia în discuție chestiunea excluderii Turciei din NATO, informează, miercuri, presa franceză.

Propunerea fostului președinte Hollande intervine în contextul divergențelor tot mai mari dintre Turcia și alte țări membre ale Alianței, printre care se numără Franța și Grecia.

Ce rost mai au ”Franţa şi Turcia în aceeaşi alianţă?”, s-a întrebat fostul președinte al Franței într-o emisiune a unui post de radio francez. În opinia lui François Hollande, regimul Erdogan are o atitudine agresivă față de alți membri NATO și face posibilă declanșarea unui conflict în imediata vecinătate a Europei.

Două situații în care Turcia are o asemenea implicare periculoasă sunt cele din Siria și din Caucazul de Sud, a susținut François Hollande.

Cea mai recentă tensionare a relațiilor dintre Franța și Turcia s-a produs după ce un tânăr refugiat de religie musulmană a asasinat, în Franța, un profesor de istorie și geografie. Președintele Macron a anunțat că, în ciuda acestui atac, nu va interzice în Franța caricatura controversată cu Profetul Mahomed. În replică, președintele Erdogan i-a recomandat lui Macron să-și facă un control al sănătății mintale.

Drept urmare, revista satirică franceză Charlie Hebdo a publicat, în cel mai recent număr, chiar o caricatură a președintelui Erdogan.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă