13.8 C
București
luni, 27 septembrie 2021

Un Emir Saudit vrea să aducă un ghețar din Antarctica în Golful Persic

Emirul saudit Abdulla Alshehi susține că prezența unui corp mare de gheață în largul coastei Emiratelor Arabe Unite ar putea oferi țării sale apă proaspătă și potabilă.

De șase ani, milionarul arab plănuiește să aducă un aisberg din Antarctica, iar transportul acestuia ar putea dura în jur de 10 luni.

Odată ajuns în Golf, acesta ar urma să fie așezat la 3 kilometri de coasta Fujairah din Emiratele Arabe Unite. Aisbergul care va fi transportat va fi ales din satelit și ar putea avea o mărime între 2 kilometri și 500 de metri.

În timpul transportului, s-ar putea folosi o curea metalică pentru a preveni spargerea acestuia, dar tot este de așteptat ca aisbergul să piardă până la 30% din masa sa înainte de a ajunge în apele arabe. Înainte de a duce aisbergul în Emiratele Arabe Unite, realizatorii proiectului intenționează să facă un test. În a doua parte a anului 2019, un ghețar de dimensiuni mai mici va fi dus cu o navă remorcher la Cape Town în Africa de Sud sau Perth în Australia pentru recoltarea apei.

Testul preliminar ar costa în jur de 60-80 milioane de dolari, iar ducerea acestuia în Emirate ar costa în jur de 100-150 de milioane de dolari.

Datorită mediului său arid, EAU nu are o mare varietate de surse de apă. În prezent, țara consumă aproximativ 15% din apa desalinizată din lume. Alshehi susține că planul său îndrăzneț va oferi apă proaspătă și potabilă pentru aproximativ un milion de oameni timp de până la 5 ani.

Ultima oră
Pe aceeași temă