11.3 C
București
duminică, 17 octombrie 2021

UE vrea să aibă după Brexit o relație cu Marea Britanie similară celei cu Canada

Marea Britanie nu dorește să fie parte nici a pieței comune, nici a uniunii vamale și nici să fie supusă deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene, a declarat Michel Barnier.

”Dacă iei toate acestea, cu ce rămâi? Un singur lucru: un acord de liber-schimb pe model canadian”, a susținut Barnier într-o conferință de presă.

”Guvernul britanic însuși este cel care stabilește aceste linii roșii, ceea ce închide anumite uși. Așadar, acesta este modelul pe baza căruia vom lucra”, a subliniat Barnier.

Fiecare model de asociere cu un state terțe are ”propriul său echilibru între drepturi și obligații”, a mai arătat negociatorul-șef al UE.

Comisia Europeană a recomandat vineri trecerea imediată la faza a doua a negocierilor cu privire la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Executivul comunitar a apreciat că au fost înregistrate ”progrese suficiente” cu privire la termenii ”divorțului” de Marea Britanie, deschizând calea pentru faza a doua a negocierilor referitoare la viitorul relației dintre UE și Londra.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă