9 C
București
luni, 29 noiembrie 2021
AcasăȘtirile zileiInternaționalUE va ajuta Republica Moldova în criza gazelor naturale

UE va ajuta Republica Moldova în criza gazelor naturale

Ursula von der Leten a asigurat-o pe Maia Sandu că UE va ajuta Republica Moldova în criza gazelor naturale. Șefa executivului european a precizat că UE analizează „măsuri suplimentare de sprijin”.

„O convorbire telefonica bună cu Maia Sandu. Suntem în contact regulat pentru a ajuta (Republica) Moldova să facă faţă problemei aprovizionării cu gaze. UE este alături de (Republica) Moldova. Experţii noştri sunt la faţa locului pentru a ajuta la rezolvarea situaţiei”, afirmă Ursula von der Leyen într-o postare pe contul său de Twitter.

Republica Moldova, criza gazelor naturale

Republica Moldova a declarat stare de urgență la 22 octombrie  în sectorul energetic. Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova a obţinut prerogativa de a acorda din bugetul de stat suma de 1,7 miliarde de lei companiei de stat Energocom. Aceasta s-a angajat să achiziționeze gaze naturale din diferite surse. Astfel, Energocom a semnat un contract pentru o achiziţie de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale cu compania poloneza PGNiG.

De asemenea, europarlamentarul român Siegfried Mureşan a susținut că România va ajuta Republica Moldova în criza gazelor naturale prin intermediul gazoductului Iaşi-Chişinău.

„Sunt sigur că România va livra cât de multe (gaze) poate. În România suntem într-o etapă de constituire a unui nou guvern pentru a avea o capacitate deplină de decizie. Suntem şi noi în aceeaşi situaţie delicată. Cât de mult putem o vom face. Sper să se confirme capacitatea la nivelul la care a fost proiectat” gazoductul, a spus Siegfried Mureşan.

Contractul cu Gazprom pentru gaze a expirat la sfârşitul lunii septembrie.

Cele mai citite

Schimbarea din administrație, marea deziluzie

A trecut mai bine de un an de la schimbarea celei mai mari părți a administrației publice locale din Capitală. Bucureștenii au sperat într-o schimbare...
Ultima oră
Pe aceeași temă