15 C
București
luni, 20 septembrie 2021

UE ameninţă cu sancţiuni regimul Ortega din Nicaragua

„Consiliul European este gata să facă uz de toate instrumentele politice pentru a contribui la o ieşire negociată şi paşnică din criza actuală şi pentru a reacţiona la o nouă deteriorare a drepturilor omului şi statului de drept” în Nicaragua, au avertizat într-o declaraţie guvernele ţărilor din UE.

Şeful diplomaţiei spaniole Josep Borell a fost mai explicit. „Măsurile pot fi de susţinere sau de sancţionare”, a explicat el în timpul unei conferinţe de presă la sosirea sa la Bruxelles, pentru o reuniune cu omologii săi din UE.

Europenii denunţă „reprimarea brutală” a manifestaţiilor în Nicaragua din aprilie 2018 şi consideră că „recentele măsuri care vizează organizaţiile societăţii civile şi mass-media independente constituie o nouă lovitură dată democraţiei, drepturilor omului şi libertăţilor civice, ceea ce agravează criza politică şi socială”.

„Nu poate exista reconciliere fără un dialog naţional transparent, inclusiv şi constructiv între toate părţile vizate şi fără dreptate pentru toate victimele”, se subliniază în declaraţie. „UE este gata să susţină o mediere acceptabilă pentru toate părţile implicate şi reformele electorale”, se mai spune în acesta.

Nicaragua este scena unei crize politice, economice şi sociale din 18 aprilie şi manifestanţii cer demisia preşedintelui Daniel Ortega, 73 de ani, la putere din 2007, şi a soţiei sale, vicepreşedinta Rosario Murillo.

Ultima oră
Pe aceeași temă