24.9 C
București
duminică, 26 iunie 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalUE acordă 1 milion de euro Afganistanului, afectat de cutremur

UE acordă 1 milion de euro Afganistanului, afectat de cutremur

Ca răspuns la cutremurul puternic care a lovit sudul Afganistanului la 22 iunie în primele ore ale dimineții, Comisia Europeană alocă fonduri umanitare în valoare de 1 milion de euro pentru a răspunde celor mai urgente nevoi ale afganilor afectați.

Janez Lenarčič, comisarul pentru gestionarea crizelor, a declarat: „În Afganistan, criza umanitară deja devastatoare e agravată și mai mult de un cutremur mortal. Avem personal UE pe teren care evaluează încă amploarea distrugerilor, dar primele rapoarte indică faptul că peste 1.000 de afgani și-au pierdut viața, iar un număr și mai mare au fost răniți. Se estimează că 270.000 de locuitori ai zonelor afectate vor avea nevoie de ajutor de urgență. Răspunsul UE constă în mobilizarea unui sprijin inițial de urgență în valoare de 1 milion EUR. Partenerii noștri umanitari de încredere vor furniza ajutorul celor mai afectați dintr-o țară deja extrem de fragilă. UE este pregătită să ofere asistență suplimentară.”

Pentru a asigura o intervenție rapidă în zonele îndepărtate și dificil de accesat, în practică, UE va acorda finanțarea umanitară prin intermediul unor parteneri umanitari deja activi în țară, inclusiv organizații neguvernamentale și Organizația Națiunilor Unite.

Finanțarea va răspunde celor mai urgente nevoi ale afganilor, precum furnizarea de asistență medicală, apă, servicii de salubrizare și igienă, adăposturi și servicii de protecție pentru comunitățile cele mai afectate și defavorizate.

Talibanii aflați la putere în Afganistan au cerut sprijin internațional după cutremurul de miercuri, soldat cu moartea a peste 1.000 de oameni. Seismul, cel mai grav din ultimii 20 de ani, a lăsat mii de oameni fără locuințe. Autoritățile se așteaptă ca bilanțul să crească, deoarece mulți oameni sunt încă îngropați sub dărâmături.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la presa online: Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Aleph TV, B1 TV și din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Imediat după ce Republica Moldova a devenit candidat la UE, Maia Sandu l-a sunat pe Klaus Iohannis

Imediat după ce Republica Moldova a primit statutul de candidat la UE, Maia Sandu l-a sunat pe Klaus Iohannis. Președinta Maia Sandu a făcut această...

Imediat după ce Republica Moldova a devenit candidat la UE, Maia Sandu l-a sunat pe Klaus Iohannis

Imediat după ce Republica Moldova a primit statutul de candidat la UE, Maia Sandu l-a sunat pe Klaus Iohannis. Președinta Maia Sandu a făcut această...

Rusia – Ucraina, ziua 203. Patru rachete rusești au lovit orașul Kiev

Patru rachete rusești au lovit orașul Kiev, distrugând mai multe blocuri de locuințe, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Presa ucraineană afirmă că rușii n-au...
Ultima oră
Pe aceeași temă