23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalUcraina vrea ca Rusia să rămână sub sancțiuni

Ucraina vrea ca Rusia să rămână sub sancțiuni

Odată cu răspândirea COVID-19, dorința marcantă a comunității internaționale de a consolida eforturile comune, Rusia a lansat o campanie care vizează relaxarea politicii internaționale de sancțiuni, inclusiv sancțiunile introduse împotriva Rusiei ca răspuns la agresiunea împotriva Ucrainei. Concret, în 18 martie 2020, șeful Comitetului pentru Afaceri Externe al Senatului Federației Ruse K.Kosaciov a sugerat eliminarea completă a tuturor sancțiunilor internaționale, cu excepția celor impuse de Consiliul de Securitate al ONU. O declarație similară a fost făcută de vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, fostul prim-ministru al Federației Ruse D. Medvedev.

 

Rusia, epicentrul ”infodemiei”

 

”Astăzi Rusia a devenit o sursă de infodemie”, acuză Ucraina, invocând – campania sa intensă de dezinformare care ”a avut ca scop, în primul rând, să submineze unitatea Occidentului cu scopul de a slăbi și de a elimina complet sancțiunile”.

Pandemia a devenit deja un ”nou instrument al activităților de propagandă și dezinformare rusă atât în Ucraina, cât și în alte state. Moscova și-a mobilizat fabricile de bot și troll pentru a produce și disemina știri false, pentru a genera panică și neîncredere față de instituțiile oficiale ale națiunilor democratice. Aceste fapte au fost recent detectate și publicate de Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE)”

 

 

Securitatea Ucrainei rămâne sub amenințare

 

La ora actuală, întreaga lume este concentrată pe combaterea coronavirusului, însă amenințările la adresa securității Ucrainei, Europei de Est și regiunii Mării Negre rămân, consideră oficialii ucrainieni, care susțin că, pe fondul pandemiei, Rusia persistă în agresiunea sa împotriva Ucrainei, ocupând teritoriile ucrainene și alimentând conflictul din Donbas. Mai mult decât atât, Rusia încearcă să își consolideze și mai mult poziția de forță în Crimeea ocupată, în special prin decizia recentă a președintelui Vladimir Putin de a interzice cetățenilor străini să dețină parcele de teren în cea mai mare parte a peninsulei.

 

Rusia, învinuită că ”nu oferă și nu permite asistența medicală prizonierilor”

 

Pe fondul pandemiei COVID-19 Rusia nu oferă nicio asistență cetățenilor deținuți ilegal în Crimea și în Rusia. Kremlinul nu permite medicilor să acorde asistență medicală prizonierilor, politici și de război încălcând astfel Declarația Universală a Dreptului Omului și principiile fundamentale ale dreptului internațional.

 

Sănătatea rușilor nu este afectată de sancțiuni

 

Cu toate acestea, Rusia consideră criza pandemică drept o oportunitate de a elimina din agendă internațională problema agresiunii sale împotriva Ucrainei, de a-și legitima câștigurile și ocupația și, în cele din urmă, de a ridica sancțiunile.

Secretarul general al ONU a dat motive umanitare și medicale clare pentru apelul său într-o scrisoare adresată liderilor G20 de a renunța la sancțiuni (în general, care sunt impuse oricărui stat n.r.) pe fondul pandemiei COVID-19, vizând, în primul rând, un caz dramatic iranian de pandemie.

Guvernul ucrainian consideră însă că „nici un pachet de sancțiuni, impus Rusiei, nu împiedică pe aceasta să protejeze în mod corespunzător sănătatea cetățenilor săi și să contribuie la lupta globală împotriva coronavirusului. Prin urmare, eventualele apeluri ale Rusiei pentru ridicarea sancțiunilor din cauza pandemiei nu sunt altceva decât manipulări”.

 

Înapoierea teritoriilor și încetarea luptelor

 

Încetarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei în Crimeea și Donbas și dezocuparea acestor teritorii sunt singurele motive legitime pentru ca comunitatea internațională să ia în considerare revizuirea politicilor sale față de Rusia.

Cele mai citite

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă