10.1 C
București
joi, 28 octombrie 2021

Turcia se bate cu militarii kurzi și pentru laurii uciderii liderului ISIS Abu Bakr al-Baghdadi

”Militarii noştri şi serviciile noastre de informaţii au fost în contact cu omologii lor americani în acest subiect, ei s-au coordonat”, a anunţat un purtător de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin. 

”Noi putem spune că a avut loc un schimb intens între conducători militari în noaptea operaţiunii”, a adăugat el, într-o intervenţie televizată la Ankara, scrie News.ro.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat duminică moartea lui al-Baghdadi, liderul SI, într-o operaţiune militară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în nord-vestul Siriei, la doar câţiva kilometri de frontiera turcă. Moartea liderului SI este ”o victorie”, a salutat Ibrahim Kalin, adăugând că Ankara îşi va continua ”lupta eficientă” împotriva ”ideologiei strâmbe” a grupării jihadiste.

Turcia – mult timp suspectată de faptul că i-a lăsat pe jihadişti să-i traverseze frontiera pentru a se duce în Siria, după izbucnirea războiului ce devastează această ţară din 2011 – a fost însângerată de mai multe atentate comise de SI şi s-a alăturat în 2015 coaliţiei antijihadiste.

Însă Ankara a fost acuzată în ultimele săptămâni de faptul că slăbeşte lupta împotriva elementelor dispersate ale SI prin lansarea, la 9 octombrie, a unei ofensive împotriva miliţiei kurde siriene Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), vârful de lance al luptei împotriva organizaţiei jihadiste.

YPG sunt principala componentă a Forţelor Democratice Siriene (FDS), o alianţă kurdo-arabă susţinută de coaliţia antijihadistă condusă de către Statele Unite. Însă Ankara acuză YPG de faptul că este o ”grupare teroristă”, la fel ca SI.

Trump le-a mulţumit duminică forţelor kurde siriene, dar şi Turciei, în alocuţiunea sa cu privire la operaţiunea împotriva lui al-Baghdadi. Ibrahim Kalin a denunţat declaraţiile cu privire la o contribuţie a YPG în moartea liderului SI.

”Unii pretind că au împărtăşit informaţii sau au ajutat operaţiunea, dar aceasta este o manevră vizând să legitimeze gruparea teroristă YPG (…). Aceste eforturi vizând să o legitimeze sunt inacceptabile”, a declarat Ibrahim Kalin.

Ultima oră
Pe aceeași temă