12 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021
AcasăȘtirile zileiInternaționalTurcia se bate cu militarii kurzi și pentru laurii uciderii liderului ISIS...

Turcia se bate cu militarii kurzi și pentru laurii uciderii liderului ISIS Abu Bakr al-Baghdadi

”Militarii noştri şi serviciile noastre de informaţii au fost în contact cu omologii lor americani în acest subiect, ei s-au coordonat”, a anunţat un purtător de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin. 

”Noi putem spune că a avut loc un schimb intens între conducători militari în noaptea operaţiunii”, a adăugat el, într-o intervenţie televizată la Ankara, scrie News.ro.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat duminică moartea lui al-Baghdadi, liderul SI, într-o operaţiune militară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în nord-vestul Siriei, la doar câţiva kilometri de frontiera turcă. Moartea liderului SI este ”o victorie”, a salutat Ibrahim Kalin, adăugând că Ankara îşi va continua ”lupta eficientă” împotriva ”ideologiei strâmbe” a grupării jihadiste.

Turcia – mult timp suspectată de faptul că i-a lăsat pe jihadişti să-i traverseze frontiera pentru a se duce în Siria, după izbucnirea războiului ce devastează această ţară din 2011 – a fost însângerată de mai multe atentate comise de SI şi s-a alăturat în 2015 coaliţiei antijihadiste.

Însă Ankara a fost acuzată în ultimele săptămâni de faptul că slăbeşte lupta împotriva elementelor dispersate ale SI prin lansarea, la 9 octombrie, a unei ofensive împotriva miliţiei kurde siriene Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), vârful de lance al luptei împotriva organizaţiei jihadiste.

YPG sunt principala componentă a Forţelor Democratice Siriene (FDS), o alianţă kurdo-arabă susţinută de coaliţia antijihadistă condusă de către Statele Unite. Însă Ankara acuză YPG de faptul că este o ”grupare teroristă”, la fel ca SI.

Trump le-a mulţumit duminică forţelor kurde siriene, dar şi Turciei, în alocuţiunea sa cu privire la operaţiunea împotriva lui al-Baghdadi. Ibrahim Kalin a denunţat declaraţiile cu privire la o contribuţie a YPG în moartea liderului SI.

”Unii pretind că au împărtăşit informaţii sau au ajutat operaţiunea, dar aceasta este o manevră vizând să legitimeze gruparea teroristă YPG (…). Aceste eforturi vizând să o legitimeze sunt inacceptabile”, a declarat Ibrahim Kalin.

Cele mai citite

România a semnat acordul de împrumut prin PNRR

Acordul de împrumut prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă între Comisia Europeană (CE) şi România, pentru disponibilizarea unei o prime tranşe, în valoare de...

Africa de Sud se pregătește pentru valul de Omicron

În timp ce lumea se confruntă cu apariția noii variante foarte transmisibile a COVID-19, oamenii de știință din Africa de Sud, unde a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă