15 C
București
marți, 28 septembrie 2021

Turcia cere extrădarea a 18 saudiţi în legătură cu uciderea jurnalistului disident Jamal Khashoggi

Autorităţile de la Riad au transmis anterior că 18 persoane au fost arestate, iar cinci oficiali guvernamentali de rang înalt au fost demişi, în urma investigaţiei în acest caz.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut autorităţilor saudite să extrădeze suspecţi în Turcia pentru a fi judecaţi. Erdogan a mai solicitat Arabiei Saudite să dezvăluie cine a dat ordinul asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi, precum şi locul în care se află corpul acestuia, ameninţând că Turcia deţine mai multe informaţii despre caz decât a dezvăluit până acum. 

Jurnalistul Jamal Khashoggi, editorialist al cotidianului The Washington Post şi un critic acerb al prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a dispărut în urmă cu trei săptămâni după ce a intrat în Consulatul saudit de la Istanbul pentru a obţine documente necesare căsătoriei sale.

Arabia Saudită a negat iniţial că ar avea informaţii despre dispariţia acestuia. Ulterior, oficiali saudiţi au admis că jurnalistul a fost ucis accidental în cursul unei altercaţii produse în incinta Consulatului.

În cele din urmă, procurorul general al Arabiei Saudite a declarat joi că uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi reprezintă o crimă cu premeditare.

„Motivul pentru cererea de extrădare este că Jamal Khashoggi a fost ucis în Turcia de cetăţeni saudiţi care au sosit în Turcia în acest scop”, a declarat un oficial turc.

„Este clar că sistemul juridic din Turcia este mai bine echipat pentru a servi în mod veritabil cauza justiţiei în acest caz”, a adăugat acesta.

Ultima oră
Pe aceeași temă