10.4 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021

Trump respinge varianta unei anchete a FBI cu privire la asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi

Trump a reacţionat astfel într-un interviu pentru NBC, după ce în urmă cu câteva zile o expertă ONU privind drepturile omului a cerut o investigaţie cu privire la posibilul rol al prinţului saudit Mohammed bin Salman în asasinarea lui Khashoggi, dar şi ca FBI să deschidă o anchetă cu privire la jurnalist, care era rezident american.
Întrebat dacă ar permite ca FBI să investigheze, Trump a răspuns: “Cred că s-a investigat mult”.
Atunci când a fost întrebat cine a investigat, preşedintele american a spus: “Toată lumea. Adică… Am văzut atât de multe rapoarte diferite”.
Donald Trump a sugerat că Arabia Saudită nu este un stat mai “rău” decât celelalte din Orientul Mijlociu, zonă pe care a caracterizat-o drept “un loc rău, ostil”. “Uitaţi-vă la Iran, la alte ţări, nu voi spune nume”.
Apoi, Trump a vorbit despre banii cheltuiţi de Arabia Saudită pe armament din SUA, citând sume exagerate, potrivit presei internaţionale. “Spun doar că ei cheltuiesc 400 până la 450 de miliarde de dolari, sunt bani, sunt locuri de muncă, prin cumpărarea de echipamente”, a explicat Donald Trump.
Potrivit The Guardian, de fapt Arabia Saudită a semnat anul trecut o înţelegere conform căreia va achiziţiona arme şi echipamente militare în valoare de 14,5 miliarde de dolari din SUA.
Trump a subliniat că nu spune că astfel de achiziţii reprezintă “un preţ” după asasinarea lui Khashoggi, însă a precizat că dacă saudiţii nu vor cumpăra din SUA, vor lua echipamente şi arme din Rusia şi din China. “Nu sunt un prost care să spună: Nu vrem să facem afaceri cu ei. Şi, apropo, ştiţi ce vor face dacă nu fac afaceri cu noi? Vor face afaceri cu ruşii sau cu chinezii. Facem cele mai bune echipamente din lume, dar ei vor cumpăra din Rusia şi din China”.
Miercuri, Agnes Callamard, o expertă independentă ONU privind drepturile omului, care investighează asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, a cerut o investigaţie privind posibilul rol al prinţului saudit Mohammed bin Salman, făcând referire la „dovezi credibile”.
Raportul de 101 pagini publicat de Callamard privind asasinarea din octombrie a lui Khashoggi, la consulatul saudit din Istanbul, face apel la organizaţiile ONU şi la secretarul general Antonio Guterres să „ceară” o investigaţie penală.
Khashoggi, care a colaborat şi cu Washington Post, fiind un critic al guvernului saudit, a fost ucis la 2 octombrie 2018 în interiorul consulatului saudit de la Istanbul de către o echipă de 15 agenţi trimişi de la Riad. Cadavrul său nu a fost găsit. Arabia Saudită a negat iniţial că ar şti de soarta lui Khashoggi însă ulterior a acuzat agenţii că ar fi acţionat fără aprobarea autorităţilor.

Ultima oră
Pe aceeași temă