13.7 C
București
joi, 21 octombrie 2021

Trump insistă că a câștigat alegerile dar le cere susținătorilor lui să plece acasă

Președintele în funcție al Statelor Unite, Donald Trump, a transmis un mesaj video, miercuri, în care le cere susținătorilor lui „să plece acasă”.

Mesajul lui Trump intevine în contextul tulburărilor violente, extrem de grave, de la Washington, înregistrate în ziua în care Congresul SUA urma să valideze alegerea lui Joe Biden ca președinte al Statelor Unite.

În mesajul său video, Trump reia ideea că el este cel care a câștigat alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului 2020: „Am avut alegeri care au fost furate, am câștigat detașat”. Trump le spune simpatizanților lui că îi iubește și că sunt „speciali”, dar le cere „să plece acasă, în pace”.

Potrivit presei din SUA, care citează surse de la Casa Albă, Trump a transmis acest mesaj la sugestia consilierilor lui, pentru a încerca să contribuie la detensionarea situației de la Washington.

În prima parte a zilei de miercuri, în Washington avusese loc un miting al lui Trump cu simpatizanții lui. La acest miting, Trump ar fi spus, la un moment dat: „Să mergem spre Capitoliu” (fără ca el însuși să facă acest lucru). Dar drept consecință, mulți dintre participanții la miting i-au urmat îndemnul.

În paralel, pe măsură ce violențele s-au agravat, președintele ales, Joe Biden, transmisese un mesaj în care îndemna la calm și la respectarea rezultatului ultimelor alegeri prezidențiale.

Potrivit imaginilor transmise de posturile de televiziune, clădirea Capitoliului a fost evacuată cu ajutorul FBI și al mai multor unități de poliție, iar pe străzile din Washington circulă mașini militare blindate.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă